Koštunica napustio DSS: Izneverili ste program stranke

BEOGRAD – Osnivač i dugogodišnji predsjednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica saopštio je danas da napušta tu stranku jer je ona na izbornoj skupštini napustila ideju političke neutralnosti.

“Nedavna Skupština DSS pokazala je da stranka, iz pragmatičnih i tobože taktičkih razloga želi da se okrene ideji ‘suverenizma’, koja u politici ima različita i neodređena značenja. Ona ne može biti zamena za političku neutralnost, jasno i odsečno srpsko stanovište i stav da Srbija, sarađujući sa svima, nipošto ne treba da bude član EU”, rekao je Koštunica za agenciju Beta.

“Kako ovo smatram suštinskim izneveravanjem Programa, doneo sam odluku da napustim DSS. Želim na kraju da se zahvalim svim prijateljima koji su se borili za ideje na kojima je nastala i delovala Demokratska stranka Srbije”, naveo je on.

Koštunica je dodao da je prošlo više od pola godine od kada je podneo ostavku na mesto predsednika DSS i povukao se iz političkog života.

Prema njegovim riječima, sve to vrijeme nije davao izjave medijima i jedino je odgovorio na pismo Izvršnog odbora DSS u kom je podsjetio na nekoliko rukovodećih načela Stranke.

“Kroz sve pritiske, iskušenja i u najtežim okolnostima, građeni su demokratski i nacionalni identitet Stranke i njena državotvorna politika. Najjači izraz i simbol te politike danas je ideja političke neutralnosti”, dodao je Koštunica.

Prema njegovim riječima, to je ideja čiju vrijednost potvrđuju sve učestalija upozorenja i prijetnje iz EU i vodećih zapadnih ambasada u Beogradu da Srbija ne može da bude neutralna već da mora nastaviti da dokazuje svoju pripadnost i bezrezervnu lojalnost tzv. evroatlantskoj zajednici, i to na svoju štetu.

Koštunica je zaključio da je zbog napuštanja te ideje na izbornoj skupštini DSS i on odlučio da napusti stranku.

Na skupštini DSS je za predsjednicu izabrana Sanda Rašković Ivić, koja je ubjedljivo pobijedila protivkandidata Miloša Aligrudića.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.