Kukuruz pravi izvor zdravlja

Kukuruz je jednogodišnja biljka koja svoje porijeklo vuče iz Južne i Srednje Amerike, u sebi sadrži jako malo masnoća, dok je s druge strane veoma bogat skrobom, bjelančevinama i šećerom.

Ova namirnica pravi je izvor zdravlja, bogata je vitaminima B i C, folnom kiselinom, fosforom, kalijem i magnezijem, piše ežena.

Termičkom obradom kukuruz postaje još zdraviji jer se kuvanjem ili pečenjem oslobađaju molekuli koji štite organizam od lošeg djelovanja slobodnih radikala.

Zrno kukuruza veoma je bogato vlaknima koja prirodnim putem snižavaju povišen nivo holesterola u krvi.

Ova zdrava namirnica štiti od karcinoma, raznih bolesti srca, katarakte, te Alzheimerove bolesti.

Folna kiselina iz kukuruza vrlo je važna za pravilan razvoj živčanog sastava fetusa, te se kukuruz preporučuje trudnicama u prva 3 mjeseca trudnoće.

U narodnoj medicini izuzetno je cijenjena kukuruzna svila koja je učinkovita za uklanjanje viška kilograma.

Kukuruzna svila bogata je biljnim vlaknima, stoga snižava nivo lošeg kolesterola i šećera u krvi, te smanjuje rizik od pojave karcinoma debelog crijeva.

Čaj od kukuruzne svile koristi se u slučajevima bolesti mokraćnih puteva, upale jajnika, raznih oboljenja srca, edema, gihta i reumatizma. Ako se koristi duži period, rastvara kamenac i uklanja pijesak iz bubrega, potpomaže cirkulaciju, te poboljšava rad jetre.

Recept za pripremu čaja od kukuruzne svile

Za pripremu ovog čaja potrebno je uzeti 1 supenu kašiku osušenih vlakana kukuruzne svile, te ih zaliti s 3 dl kipuće vode i kuhati 3 minute. Kada se ohladi čaj je potrebno piti 3 puta dnevno po jednu šoljicu.

Čaj od kukuruzne svile za upalu jajnika

Potrebno je pomiješati 6 supenih kašika kukuruzne svile i 4 supene kašike uve (Medvjetka – lat. Arctostaphylos uva-ursi), nevena i majčine dušice. Dobivenu mješavinu potrebno je kuhati s 1/2 l vode od 10  do 15 minuta. Kada se ohladi, čaj je potebno piti 3 puta dnevno po šoljicu prije obroka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.