Ljubomir Bandović: TUĐI uspeh je neoprostiv kod nas

Glumac o „Spomenicima“, Mladoj Bosni i idealima, prekrajanju prošlosti i umetnosti: Hrabrost Gavrila Principa je nepoznata današnjem omladincu

Ljubomir Bandović

TUĐI uspeh je neoprostiv kod nas. Razjedinjuje nas neznanje i nevaspitanje, neukost i bahatost. Pojam opšteg dobra bi trebalo da se predaje u školi – kaže za “Novosti” Ljubomir Bandović. Jedan od naših najsvestranijih glumaca, koji svoj umetnički talenat podjednako „troši” na pozorište, film i televiziju, u karijeri je “oživljavao” policajca, oficira, dobroćudnog komšiju, ali i nasilnike “svih boja”.

I u novim filmovima ostao je dosledan sebi, pa je izabrao tri žanrovski potpuno različita lika. Tek što je “skinuo” svešteničku odoru u crnohumornoj priči Darka Lungulova “Spomenik Majklu Džeksonu”, Bandović je uskočio u kožu viteza u modernoj bajci Milorada Milinkovića “Peti leptir”. Ovih dana glumac “ne izlazi iz sudnice i zatvora”, dva mesta koja čine okosnicu novog filma Srđana Koljevića “Branio sam Mladu Bosnu”. Bandović je narednik Murat, glavni čuvar u zatvoru u kojem su posle atentata smešteni Princip i mladobosanci. Da istoriju čine mali ljudi, dokazaće nam i njegov Murat, kome će Principovo stradanje “probuditi čovečnost”.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.