Marić pozvao kineske investitore da ulažu u BiH

SARAJEVO, Ambasador BiH u Kini Borislav Marić na Drugoj Investicionoj novogodišnjoj konferenciji, koja je održana u Pekingu, pozvao je kineske investitore da ulažu u BiH.

Marić je naglasio da su kineski investitori dobrodošli u BiH zbog pozitivnih iskustava sa projektom Termoelektrane „Stanari“, koji je u fazi izgradnje, zatim projektima koji su pri kraju procedure dobijanja finansijske podrške /kredita/ od kineske strane, kao što su Termoelektrana „Tuzla“ blok sedam, Termoelektrana i Toplana Zenica i izgradnja autoputeva u Republici Srpskoj.

On je naglasio da postoji velika šansa za kineske investitore sa aspekta realizacije sporazuma Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, te u tom smislu dobijanja povoljnih preferencijalnih kredita od najveće kineske državne banke „Eksim“.

Marić je održao prezentaciju o temi „Mineralni resursi u BiH i potencijalni projekti u oblasti energetike u BiH“ na kojoj je govorio o uslovima ulaganja u BiH u oblasti energetike i rudarstva.

On je posebno istakao pogodnosti ulaganja u hidroelektrane, termoelektrane i vjetroelektrane, te iznio zvanične podatke o rezervama mineralnih resursa i uglja u BiH, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Marić je pozvao potencijalne kineske investitore da posjete Ambasadu BiH u Pekingu, gdje mogu dobiti neophodne tehničke detalje u vezi sa projektima u oblasti energetike i rudarstva, te kontakte sa nadležnim institucijama u BiH, sa kojima bi mogli nastaviti konkretne pregovore sa ciljem ulaganja u BiH. Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.