Marković: Idemo na pobjedu protiv Bjelorusije

SARAJEVO – Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine utakmicom s Bjelorusijom u srijedu u Minsku, otvara novi ciklus kvalifikacija za nastup na evropskom prvenstvu 2016. godine u Poljskoj.

Reprezentacija se u punom sastavu okupila u nedjelju, prvi put nakon tri mjeseca od istorijskog plasmana na svjetsko prvenstvo, koje će se u januaru igrati u Kataru.

Selektor Dragan Marković na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu kazao je da ga raduje činjenica da su igrači odmah poslije utakmica u svojim klubovima stigli na okupljanje, iako su imali dozvolu da idu svojim kućama i porodicama.

– Imamo sjajnu atmosferu u ekipi. Vrijeme za nove kvalifikacije i novu odgovornost i sigurno da se mora stišati groznica nakon plasmana na SP-u – kazao je Marković.

Uvodni susret s Bjelorusijom Marković ocjenjuje kao izuzetno težak, jer se, po njegom mišljenju, radi o kvalitetnom protivniku.

– Mi nemamo šta izgubiti, a oni ako izgube gube priliku za drugo mjesto i mi smo sigurno u prednosti. Pripremili smo se za njihove sisteme igre, u odbrani 5:1 i 6:0. Ukoliko odigramo kako znamo  očekujem pozitivan rezultat. Naša najveća šansa je zajedništvo i svakako je da idemo na trijumf protiv Bjelorusije – kazao je Marković.

Dodao  je da su  svi igrači na okupljanje došli zdravi i da jedva čekaju susret s Bjelorusima.

Reprezentativni srednji bek Ivan Karačić, koji već tri sezone brani boje najboljeg bjeloruskog kluba – Brest Meškova, najbolje  poznaje snagu protivnika, s  obzirom na to da iz tog kluba dolazi najviše reprezentativaca.

– Većina njihovih igrača su moje klupske kolege. Mogi reći da su vrhunski sportisti. Biće nam jako teško u Minsku. Radi  se o veoma  ozbiljnoj reprezentaciji, koju vodi iskusni ruski stručnjak  Ševcov. Učesnici su tri zadnja velika  takmičenja. Sigurno da nam neće biti lako, ali nadam se našoj pobjedi – kazao je Karačić.

Reprezentacija BiH u Minsk putuje u utorak u jutarnim satima čarter- letom sa Sarajevskog aerodroma, a istog dana u večernjim satima će obaviti trening.

Povratak u BiH, odnosno u Tuzlu, u kojoj će 2. novembra odigrati drugi susret kvalifikacja, predviđen je za četvrtak.

Susret Bjelorusija – BiH igrat će se 29. oktobra u 16.30 sati, a sudiće ga Česi Vaclav Horacek i Jiri Novotni.

Boje reprezentacije BiH branit će 19 igrača:

Benjamin Burić, Nebojša Grahovac, Peđa Dejanović, Alen Ovčina, Mirko Mikić, Nikola Prce, Duško Čelica, Ivan Milas, Mirsad Terzić, Ivan Karačić, Josip Perić, Kosta Savić, Dejan Malinović, Marko Panić, Vladimir Vranješ, Muhamed Toromanović, Senjamin Burić, Faruk Vražalić i Deni Velić.

U kvalifikacijama, koje će se igrati do sredine juna 2015. godine, učestvuje 28 reprezentacija, svrstanih u sedam grupa. Na EP-u će se plasirati po dvije najbolje ekipe iz svake grupe i jedna najbolja trećeplasirana reprezentacija te domaćin Poljska.

Raspored nastupa reprezentacije BiH u kvalifikacijama za EP (Druga grupa):

29. oktobra: Bjelorusija – BiH

2. novembra: BiH – Danska

29./30. aprila 2015: BiH – Litvanija

2./3. maja 2015: Litvanija – BiH

10./11. juna 2015: BiH – Bjelorusija

13./14. juna 2015: Danska – BiH

 

Kvalfikacione grupe:

Prva grupa: Hrvatska, Norveška, Holandija, Turska

Druga grupa: Danska, Bjelorusija, Litvanija, BiH

Treća grupa: Slovenija, Švedska, Slovačka, Letonija

Četvrta grupa: Srbija, Island, Crna Gora, Izrael

Peta grupa: Mađarska, Rusija, Portugal, Ukrajina

Šesta grupa: Francuska, Makedonija, Češka, Švicarska

Sedma grupa: Španija, Njemačka, Austrija, Finska

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.