Merkelova dobila 11. počasni doktorat

BERLIN – Njemačka kancelarka Angela Merkel (60) je u okviru svoje upravo završene posjete Slovačkoj dobila počasni doktorat u Bratislavi na renomiranom Univerzitetu Komenskog, koji je najstariji univezitet na slovačkom jeziku i najveći sa oko 20 000 studenata, javljaju njemački mediji danas.

Merkelovoj, koja je doktor fizike, ovo je 11. počasni doktorat, navode mediji.

Kada je riječ o kancelarima – sadašnjim i bivšim- i njihovim doktoratima – stvarnim i počasnim – socijaldemokrata Helmut Šmit (95) je prije nekoliko dana takođe dobio počasni doktorat Univerziteta u Atini, što je njegov 24. po redu počasni doktorat.

U obrazloženju počasnog doktorata atinski univerzitet je, prije par dana, naveo da je Šmit primjer poliltičke ličnosti koja je godinama besprekorno služila idealu evropske integracije.

Šmit je svoj prvi počasni doktorat zaradio 1973. godina na američkom univerzitetu u Karolini, a zatim su došle titule sa univerziteta u Baltimoru, pa sa Oksforda, Kembridža, Sorbone, iz Belgije, Tokija, Hirošime, Potsdama, Haife….

Ne samo njegove socijaldemokrate, koje danas vladaju Njemačkom sa demohrišćanima, kancelara Merkelove, već i sami Nijemci govore da im je Šmit ostao u lijepoj uspomeni i svaki četvrti, pokazala je  jedna anketa instituta “Forsa” građanin 82-milionske nacije smatra da je ovaj socijaldemokrata najznačajniji kancelar u posleratnoj istoriji države.

“Sigurnost, umjesto poduhvata” – mogao bi biti moto, zbog koga su mu Nijemci ukazali poštovanje, kao najznačajnijem njemačkom kancelaru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *