Mutabdžija: Ministarstvo ne priznaje alternativni oblik obrazovanja

BANJALUKA – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je da u obrazovnom sistemu Srpske neće imati nikakvu važnost svjedočanstva bošnjačke djece iz Vrbanjaca kod Kotor Varoša koja u Medžlisu Islamske vjerske zajednice u tom selu imaju instruktivnu nastavu na “bosanskom jeziku”.

Navodeći da je riječ o alternativnom obliku osnovnog školovanja, Mutabdžija je dodao da toj djeci neće biti priznata školska godina i da neće moći da se upišu u srednje škole u Srpskoj.

Mutabdžija je za “Pres Republika Srpska” napomenuo da je Ministarstvo na sve načine pokušavalo da nađe rješenje da 84 djece iz Vrbanjaca ne bi izgubilo drugu godinu zaredom i da bi nastavili normalno obrazovanje, kao i sva ostala djeca iz tog sela, ali da su njihovi roditelji odbili sve prijedloge i zahtijevali uvođenje “bosanskog jezika” umjesto “jezika bošnjačkog naroda”.

On je istakao da će početkom sljedeće sedmice izaći u javnost sa kompletnim informacijama o programima i udžbenicima, prema kojima uče bošnjačka djeca u Srpskoj, kao i analizama na koji način to rade srpska i hrvatska djeca u Federaciji BiH.

Instruktivna nastava za djecu bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca, koja drugu godinu zaredom ne idu na nastavu u Osnovnu školu “Sveti Sava”, počela je u ponedjeljak, i to prema programu koji se primjenjuje u Tuzlanskom kantonu.

Od 149 đaka bošnjačke nacionalnosti, njih 84 je krenulo na takozvanu instruktivnu nastavu u prostorijama vjerske zajednice, a 50.000 KM za adaptiranje prostorija izdvojila je Vlada FBiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *