Načelnik Opštine Ugljevik otvorio drugi festival folklora u Presbaumu

Integracioni klub “Semberija i Majevica” iz austrijskog grada Presbaum organizovao je drugi po redu folklorni festival “Zaigraj, zapjevaj, tradiciju i običaje sačuvaj”, na kome je učestvovalo nekoliko folklornih društava Srba iz Italije i Austrije.Na festivalu su se, spletom srpskih tradicionalnih igara, predstavila folklorna društva “Jelek” iz Arzinjana /Italija/, Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ “Zavičaj” iz Tulna /Austrija/, KUD “Kragujevački” iz Matersburga /Austrija/, KUD “Krajišnik” iz Vilhelmsburga /Austrija/, kao i domaćin – KUD “Semberija i Majevica” iz Presbauma.

Predsjednik Integracionog kluba “Semberija i Majevica” Diko Cvijetinović izrazio je nadu da će ova manifestacija postati tradicionalna i zahvalio svim učesnicima i delegaciji opštine Ugljevik, koja je prisustvovala skupu.

“Posebno zahvaljujem članovima našeg kluba, koji su najzaslužniji za održavanje ove manifestacije, koja čuva običaje, tradiciju i kulturu našeg kraja, naše matice”, rekao je Cvijetinović.
Okupljenima se obratio i načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, koji je zajedno sa domaćinima, otvorio Festival.
“Na najbolji način prezentujete naš zavičaj i njegujete običaje, tradiciju i kulturu svoje matice Republike Srpske, a svojim djelima pokazujete i da volite svoj zavičaj. Hvala vam što na najbolji mogući način predstavljate opštinu Ugljevik i Srpsku”, rekao je Perić.

Folklornom festivalu prisustvovali su gradonačelnik Presbauma Josef Šmidl-Haberlejtner i načelnik Tulnerbaha Johan Novomecki, kao i veterani fudbalskog kluba “Rudar” iz Ugljevika, koji su u okviru manifestacije prethodno odigrali revijalnu utakmicu sa domaćinima iz Presbauma.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.