Najčešće greške koje pravite dok se tuširate

Kada se tuširate, sigurno imate neke ustaljene rituale. Tada ne razmišljate o tome šta radite i niste svjesni da možda i griješite u mnogim stvarima. Ovo su najčešće greške koje ljudi prave dok su pod tušem.

1. Ne mijenjate sunđer za tuširanje

Spužve za tuširanje su pune bakterija. Istu spužvu možete da koristite samo tri do četiri nedjelje, ali ako je poslije tuširanja ispirate toplom vodom. To će eliminisati i neprijatne mirise koji mogu da dođu do izražaja jer se na spužvi nataložilo ulje.

2. Perete kosu prije nego što je očešljate

Da biste izbjegli lomljenje kose, prije tuširanja treba da je očešljate. Tako ćete izbjeći da vam se kosa zaplete i ošteti. A ako vam je kosa i inače sklona mršenju, koristite široki češalj nakon što nanesete regenerator, pa je isperite.

3. Perete zube dok se tuširate

Lijepo je što možete da radite više stvari istovremeno, ali ako perete zube tokom tuširanja, vjerovatno im ne posvećujete dovoljno pažnje. Zube treba da perete bar dva minuta.

4. Prvo brijete noge

Nemojte da birijete noge tokom tuširanja, čak ni ako žurite. Ako želite da imate glatke i meke noge, trebalo bi da sačekate bar 15 minuta poslije tuširanja kako bi toplota vode omekšala dlake i otvorila folikule.

5. Perete kosu svaki dan

Što više perete kosu, biće vam masnija, jer će koža glave pokušati da nadoknadi ulje koje ste isprali tako što će prekomjerno stvarati ulje. Perite kosu svakog drugog ili svakog trećeg dana – tako će vaša prirodna ulja održavati zdravlje i sjaj vaše kose.

6. Tuširate se toplom vodom

Kada je napolju hladno, mnogi vole da se tuširaju dugo i to skoro vrelom vodom. Ali pretopla voda može samo pogoršati stanje vaše kože, naročito ako imate ekcem ili suvu kožu. Držite se mlake vode.

7. Pregrubi ste sa peškirom

Pregrubo brisanje peškirom može da uništi folikule dlake, da dovede do njihovog oštećenja i lomljenja. A tako se pogoršavaju i suvoća i svrab kože. Kožu sušite tako što ćete tapkati peškirom po njoj kako biste pokupili vlagu, piše Blic.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.