Nastavnike primaju bez konkursa

BANJALUKA – Tvrdnje da se nastavnici u školama zapošljavaju i bez raspisanog konkursa potvrdila je i Republička prosvjetna inspekcija, koja je u prvom polugodištu sprovela brojne kontrole u vaspitno-obrazovnim ustanovama u RS, tokom kojih je zatekla mnoge nepravilnosti.

Zbog ove prakse, kako kažu iz granskog sindikata, i sami znaju poslati inspektore u one škole za koje posumnjaju da krše zakon, a u resornom ministarstvu uvjeravaju da podržavaju rad kontrolnih organa.

“Kontrolama u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja utvrđeno je da se nastavnici primaju u radni odnos bez raspisivanja javnog konkursa, najčešće prevođenjem rada sa određenog na neodređeno vrijeme”, saopštili su iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Kako u saopštenju dodaju, škole angažuju nastavnike iz drugih škola na dopunu norme iako nisu verifikovani za taj predmet, a da prethodno nisu sprovele konkursnu proceduru u skladu sa zakonskim odredbama.

“Direktori škola su prije raspisivanja javnog konkursa za popunu upražnjenog radnog mjesta sa punom ili nepunom sedmičnom normom raspoređivali nastavnike, odnosno stručne saradnike iz drugih škola kao tehnološki višak, a inspekcijskim pregledom je utvrđeno da oni nisu mogli biti tehnološki višak. Naime, škole su izdavale potvrde o tehnološkom višku, iako nije sproveden postupak proglašenja tehnološkog viška”, navode iz Republičke uprave za inspekcijske poslove.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, kaže da ima kvalitetnu saradnju sa nadležnom inspekcijom.

“Ja često šaljem inspekciju u škole, na dojave prosvjetnih radnika koji primijete određene nepravilnosti. Uvijek pozdravljam zakonit rad, a sve nezakonitosti osuđujem”,  rekao je Gnjatić.

Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture RS, kazao nam je da nije upoznat sa ovim izvještajem Prosvjetne inspekcije.

“Želim da kažem da sa njima imamo dobru saradnju i da i mi često od njih tražimo provjeru određenih navoda koje imamo od strane stranaka. Nastojaćemo da uklonimo sve slabosti”, naveo je Mutabdžija.

Direktori škola, s kojima smo ranije razgovarali, međutim tvrde da oni zakon ne krše, ali i priznaju da nije rijedak slučaj zapošljavanja na određeno, što se čini, kako pojašnjavaju, u slučaju kada je, primjera radi, jedan nastavnik na bolovanju pa ga zamjenjuje drugi do povratka na posao.

Inače, Republička prosvjetna inspekcija utvrdila je određene nepravilnosti i u oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kao i u okviru kontrola  nad primjenom Zakona o visokom obrazovanju.

“U oblasti predškolskog vaspitanja i obrazovanja inspektori su utvrdili da poslove vaspitača obavljaju lica koja nemaju propisanu stručnu spremu”, navode iz Inspekcije, te dodaju da je, takođe, bilo slučajeva da je prijem vaspitača, stručnih saradnika i ostalih radnika vršen bez konkursa.

U prvom polugodištu ove godine Republička prosvjetna inspekcija izvršila je 635 kontrola i u 179 slučajeva utvrdila nepravilnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *