Nauka briše ružna sjećanja

MASAČUSETS – Nauka će omogućiti ljudima da ružna sjećanja zamijene lijepim i da sasvim izbrišu traume – najavljuju američki naučnici.

Eksperimenti kojima su emocionalni naboji sjećanja uspješno zamijenjeni uz pomoć svjetlosti, mogli bi pomoći u liječenju trauma, ali i dovesti do potencijalno opasnog inžinjeringa, odnosno manipulacije sjećanjem velikog broja ljudi – upozoravaju stručnjaci.

Naučnici su u eksperimentu na laboratorijskim miševima uspješno pretvorili sjećanja iz nesretnih u sretna, uz pomoć lasera i neurona osjetljivih na svjetlost.

Prvo su naučnici sa Instituta za tehnologiju u saveznoj američkoj državi Masačusets  i instituta RIKEN u Japanu genetskim inžinjeringom dobili grupu miševa sa neuronima koji stvaraju sjećanja osjetljiva na određene vrste svjetlosti.

To im je omogućilo eksperimentisanje laserom kako bi kontrolisali te neurone u procesu koji se naziva optogenetika – kontrola mozga pomoću svjetlosti.

Naučnici su podijelili miševe u dvije grupe. Jedna je bila  u posebnom odjeljenju i podvrgnuta elektrošokovima, dok je druga smještena u drugi gdje im je bilo dozvoljeno da provode  vrijeme sa ženkama.

Prirodno, prva grupa stvorila je negativno sjećanje prostora jer ih je asocirao na elektrošokove, a druga pozitivno, jer ih je asocirao na “mišice”.

Nakon što su uz pomoć neurona osjetljivih na svjetlost ustanovili kako su miševi stvorili sjećanja kakva su i predviđena, naučnici su su ih izložili suprotnim iskustvima.

Prije toga aktivirali su im neurone na način da oni koji su bili izloženi elektrošokovima doživljavaju to kao pozitivno sjećanje, a oni koji su bili sa “mišicama” to doživljavaju kao bol.

Ohrabreni uspješnim eksperimentom, naučnici se nadaju da bi pozitivni rezultati ovog istraživanja mogli pomoći u liječenju raznih oboljenja, navodi “Internešnel biznis tajms”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.