Ne ljuštite povrće!

Oko ljuštenja namirnica postoje nesuglasice, a američki nutricionista Kejti Kavuto smatra da bi određene vrste trebalo jesti neoljuštene.

Povrće bi trebalo da bude sastavni dio dnevnog menija, saglasni su svi ljekari i stručnjaci za ishranu. Ipak, oko ljuštenja namirnica postoje nesuglasice, a američki nutricionista Kejti Kavuto smatra da bi određene vrste trebalo jesti neoljuštene, jer su im u kori dragocjeni sastojci. Ona preporučuje da se krompir, šargarepa, plavi patlidžan, paškanat i krastavac samo dobro operu prije upotrebe, jer skidanje tanke kožice eliminiše veliki broj hranljivih sastojaka.

U kori krompira je skoncentrisano čak 20 posto vitamina (B, C) i minerala, a tu su i vlakna. Dragocjeni antioksidansi koji podiži imunitet i štite organizam od kancera, nalaze se na površini šargarepe i paškanata. U kori plavog patlidžana “skriven” je nazunin, moćni antioksidans, koji usporava oštećenje ćelija, starenje i bolest. A, kada oljuštite krastavac, u korpu za smeće ćete baciti vlakna koja sprečavaju opstipaciju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.