Nema novca za BiH bez reformi

SARAJEVO – Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ u BiH Ruben Atojan smatra da, nakon održavanja opštih izbora u BiH, aktuelna vlast još ima vremena da fokus svojih aktivnosti preusmjeri na ispunjavanje obaveza u okviru trenutnog stend-baj aranžmana.

“Smatramo da je na vlastima u BiH da odluče kada će osmi pregled biti zaključen, a naredna tranša realizovana”, rekao je Atojan.

MMF je nedavno odlučio da odgodi isplatu devete tranše od 133 miliona KM, a ova sredstva trebalo je da budu uplaćena sredinom prošlog mjeseca, što se nije dogodilo jer u BiH nisu ispunjene obaveze preuzete u okviru aktuelnog stend-baj aranžmana.

Deseta tranša trebalo bi da bude realizovana polovinom decembra u iznosu od 135 miliona KM.

“Preostala neriješena pitanja i obaveze BiH koji su uslov za isplatu navedenih tranši uključuju unapređivanje poštivanja poreskih propisa i borbu protiv poreskih prevara, zatim jačanje stabilnosti finansijskog sektora i supervizije bankarskog sektora, kao i zauzdavanje potrošnje vlada koja nije direktno povezana sa sanacijom posljedica poplava”, pojasnio je Atojan za “Dnevni avaz”.

On je izrazio uvjerenje da sve ove zadatke vlade u BiH mogu da ispune iako su u tehničkom mandatu, nakon čega se može očekivati da Izvršni odbor MMF-a u razmatranje uzme deveti pregled ispunjavanja obaveza BiH u okviru stend-baj aranžmana.

Atojan je podsjetio da je stend-baj aranžman produžen do polovine sljedeće godine, da bi bio obuhvaćen period do uspostavljanja nove vlasti u BiH i da bi bilo pruženo uporište ekonomskim politikama u tom periodu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.