Neven kao lijek i dekoracija

Neven (Calendula officinalis) jedna je od najšire korišćenih biljaka u fitoterapiji.

U starom Rimu vjerovalo se da su cvjetovi nevena nikli na grobu jedne vestalke koja je umrla od tuge, nesrećno zaljubljena u rimskog mladića. Nauka je, međutim, pokazala da ova legenda o zabranjenoj ljubavi nije tačna i da je ova biljka porijeklom iz Indije.

Zahvaljujući svom složenom sastavu neven se koristi za liječenje širokog spektra bolesti. On sadrži značajnu količinu flavonoida zahvaljujući kojima djeluje protivupalno. U ovoj biljci pronađeni su i triterpenski saponozidi, tanin, glikozid kaledulozid, kartenoidi (zahvaljujući kojima neven ima divne narandžaste cvjetove), malo etarskog ulja neprijatnog mirisa i nekoliko organskih kiselina.

On je bitan sastojak čajnih mješavina kojima se otklanjaju tegobe u digestivnom traktu. Zacjeljuje ranice na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, normalizuje rad jetre i lučenje žuči. Zahvaljujući antiinflamatornom dejstvu flavonoida ova biljka smiruje upalu debelog crijeva. Prisustvo tanina i sluzi opravdava upotrebu nevena za zaustavljanje blažih dijareja.

Otkriveno je da ova biljka ima sposobnost da pročišćava krvne sudove, relaksira ih i povećava lumen i snižava nivo holesterola u krvi, naročito u kombinaciji sa maslačkom, glogom ili resnikom. Novija istraživanja su pokazala da neven snižava krvni pritisak i djeluje blago sedativno.

Neven je dobar biljni antispazmatik (razbija grčeve). Zahvaljujući sadržaju provitamina A blagotvorno djeluje na oko.

Melem za kožu

Neven izuzetno blagotvorno djeluje na kožu. Koristi se protiv opekotina, rana i promrzlina. Zbog prisustva provitamina A od pomoći je kod psorijaze. U narodnoj medicini od ove biljke prave se brojni melemi protiv impetiga, suvih i vlažnih ekcema i perutavih lišajeva. Stimuliše stvaranje novih ćelija, otklanja gnojne iscjetke pa se koristi protiv gnojenja korijena nokta. Neven se pokazao kao izuzetno efikasno sredstvo protiv gljivica.

Dekorativna biljka

Pored ljekovitosti, neven je i izuzetno dekorativna biljka. Lako se gaji u bašti ili saksiji. Razmnožava se sjemenom. Cvjeta od maja do novembra. U liječenju se koristi cvijet, a rjeđe cijela biljka ili svježe cijeđeni sok.

U narodu je neven poznat kao barometar za kišu: ako su cvjetovi ujutro zatvoreni – tada će u toku dana sigurno padati kiša!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.