Nevladinim organizacijama u BiH 13 miliona KM

BANJALUKA, Američka Ambasada u BiH tokom prošle godine je, preko grantova, uložila više od 13 miliona KM za 340 nevladinih organizacija koje su ta sredstva iskoristile za svoje projekte civilnog društva, rekao je danas u Banjaluci zamjenik šefa Misije Ambasade SAD u BiH Nikolas Hil.

On je istakao da nevladine organizacije imaju jako važnu ulogu u demokratskom društvu i da je zbog toga bitna njihova nezavisnost.

Hil je novinarima nakon svečanog otvaranja sajma organizacija-korisnika grantova američke Ambasade 2015. godine, rekao da ako vlasti kontrolišu takve organizacije, da to više nisu nevladine organizacije.

On je rekao da je Ambasada SAD bila zabrinuta predloženim zakonom o nevladinim organizacijama Republike Srpske, te da pozdravlja to što nije usvojen.

Hil je podsjetio da BiH ove godine slavi jubilej 20 godina mira i da budućnost BiH zavisi od promovisanja ciljeva koji prevazilaze etničke, rodne i slične prepreke.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Banjaluka Radenko Đurica istakao je da su ovakve aktivnosti usmjerene da Republiku Srpsku i BiH učine još demokratskijim, a poseban značaj je u tome što se putem njih iskazuje kreativnost mladih ljudi.

On je naveo podatak da u Banjaluci ima 250 nevladinih organizacija, koje uglavnom okupljaju mlade, te da se iz gradskog budžeta finansiraju omladinske aktivnosti i projekti nevladinih organizacija.

Na sajmu je učestvovalo 55 organizacija koje su predstavile projekte i rezultate tih projekata koje je podržala Ambasada SAD u BiH. Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *