Nezaposlenost – najveći problem Roma

Romska populacija na području Bijeljine suočava se sa brojnim problemima, među kojima je najveći nezaposlenost, zbog čega živi na ivici egzistencije i u uslovima u kojima je nemoguće održavati dovoljne higijenske uslove, zaključeno je na diskusiji organizovanoj u Bijeljini povodom 8. aprila – Međunarodnog dana Roma.

 

Predstavnici Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma “Otaharin” iz Bijeljine istakli su da problemi sa kojima se susreću Romi, a zbog loše socio-ekonomske situacije koja utiče na njihov život u zajednici, utiče na migraciju, obrazovanje i materijalni status ove populacije.

Kao problemi romske populacije, navedeni su i diskriminacija, obrazovanje i migracija.

“Želimo da danas istaknemo probleme djece, kao što je prosječenje. Imamo već potpisan protokol sa gradonačelnikom i želimo da ga malo osvježimo i ponovimo obaveze koje smo preuzeli ranijih godina, da pričamo o problemima mladih i problemima u vezi sa obrazovanjem romske populacije”, rekao je izvršni direktor “Otaharina” Dragan Joković.

Prema njegovim riječima, na području Bijeljine, prema statistici, ima 107 romskih porodica, dok je u bijeljinskim školama upisano 128 djece.

– Međutim, imamo problem oko redovnosti pohađanja škole, a veliki broj djece ostao je neocijenjen zbog odlaska u inostranstvo i stalnih migracija – rekao je Joković dodajući da je svega sedmoro djece upisano u srednje škole.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Bijeljine Slavko Bašić čestitao je romskoj populaciji Međunarodni dan Roma, navodeći da Grad Bijeljina ulaže napore u skladu sa mogućnostima, kako bi se poboljšali uslovi za život romske populacije.

– Gradska uprava je na više načina do sada pokušala da osnaži romsku zajednicu koja je siromašna i suočava se sa nizom problema, kao što su problemi u obrazovanju, stanovanju i mnogi drugi – rekao je Bašić.

Na diskusiji kojoj su prisustvovali funkcioneri grada Bijeljina i nevladinog sektora, rečeno je da je broj zaposlenih Roma u Bijeljini minimalan i da je trenutno zaposleno troje ljudi, te da je u kompletnoj BiH, od ukupnog broja pripadnika romske nacionalne manjine, zaposleno svega dva do tri odsto Roma.

U okviru diskusije, bilo je riječi i o drugim činjenicama vezanim za romsku nacionalnu manjinu, o napretku u radu sa djecom kroz Dnevni centar, o napretku u radu sa omladinom u Udruženju građana “Otaharin” i o radu sa romskim ženama u Udruženju žena “Romkinja”.

 

Izvor: Srna/Bijeljina danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.