Nikolić: Srbija želi da sarađuje sa BiH

BEOGRAD/SARAJEVO – Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da je nedavna posjeta premijera Aleksandra Vučića Sarajevu ozbiljan znak da Srbija želi da sarađuje sa Bosnom i Hercegovinom.

Nikolić je u intervjuu sarajevskoj Federalnoj TV, uoči današnjeg potpisivanja Deklaracije o nestalim licima u Mostaru, rekao da je BiH partner i prijatelj Srbije, ali i obaveza iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao što je, kako je dodao, obaveza iz tog sporazuma da Beograd održava specijalne odnose sa Banjalukom.

Upitan kada će on da posjeti Sarajevo, srpski predsjednik je rekao da je “malo nedostajalo” da to bude na dan obilježavanja vijeka od Sarajevskog atentata, ali da je u organizaciji tog događaja napravljena “gruba greška koja je otjerala delegaciju Srbije”.

“Šteta. Bio sam zaista spreman da dođem tada u Sarajevo pogotovo što je na tome insistirao predsednik Austrije koji je naš iskreni prijatelj. Međutim, ako hoćete da vam neko dođe nemojte mu pravite zamku”, rekao je Nikolić dodavši da ne zna zašto, ali da misli da postavljanje table na zgradi u kojoj je održana centralna manifestacija sa natpisom da su Srbi zločinci, jeste zamka.

Nikolić je podsjetio da je nakon njegovog izbora za predsjednika Srbije bilo susreta sa nepotpunim Predsjedništvom BiH, odnosno da je izostao dolazak Željka Komšića u Beograd, ali da su se u punom sastavu potom više puta sastajali – na trilaterali u Turskoj i kasnije u Dubrovniku, na skupu koji je organizovan na inicijativu njemačke kancelarke Anglele Merkel.

Srpski predsjednik je primjetio da je na tročlanom Predsedništvu BiH velika odgovornost, ali da oni, kako je rekao, ponekad nisu spremni da tu odgovornost nose.

“Kad razgovarate sa članovima predsedništva BiH to su skoro uvek neformalni razgovarali, oni strahovito izbegavaju da razgovaraju o ozbiljnim pitanjima u BiH kada su sva trojica tu. Onda više vole da govore o porodičnim pitanjima i o mnogo toga, samo ne o BiH pošto znaju kolika im je odgovornost, a ponekad nisu spremni da nose tu odgovornost…”, rekao je Nikolić.

Srpski predsjednik je dozvolio da mišljenje srpskog člana Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića može da bude da BiH može mirno da se raziđe, ali je rekao da on o tome ima drugačiji stav.

“Još mi niko nije pokazao primer, osim Čehoslovačke, da je moguće da se država mirno raziđe. Jer se tu za jednu noć opredeljuje sudbina ljudi… S druge strane  očigledno da se tamo (u BiH) niko ne trudi da ojača državu, nijedan član Predsedništva, nijedan entitet. Ponekad imam problem sa Srbima zato što ih pitam ko su sada Bosanci u BiH … Svi koji živite u BiH odrekli ste se da ste Bosanci. Svi se etnički svrstavaju”, rekao je Nikolić.

To opredjeljenje, rekao je Nikolić, vas opredeljuje za jednu državu.

“Mi imamo Hrvate, Bošnjake, Srbe, a nemamo Bosance. Biće zanimljivi rezultati popisa stanovništva zato što mi se čini da se gubi taj osećaj da postoji država koja se zove BiH”, naveo je srpski predsjednik i dodao da što se Srbije tiče, “ona ima obavezu da BiH postoji i da ništa ne učini da destabilizuje BiH, ali i da stabilizuje Republiku Srpsku.

Upitan da li ima favorite na predstojećim oktobarskim izborima u BiH, Nikolić nije želio da se opredjeljuje.

“Želim da ti izbori budu demokratski, da odluči izborna volja građana, neka pobedi najbolji, a sa partijom i vladom koja bude izabrana Srbija će da sarađuje”, rekao je Nikolić.

Na opasku da su podrške političara u prošlosti bile uobičajene, te da je to činio njegov prethodnik Boris Tadić, Nikolić je rekao da je to bila greška i da je Tadić zato nestao sa političke scene.

“Ja neću napraviti takvu grešku”, izričit je bio Nikolić.

A na insistiranje da ipak kaže koga bi želo da vidi u Predsjedništvu BiH nakon izbora, srpski predsjednik je kategorično rekao: “Nećete dobiti odgovor na ovo pitanje”.

Govoreći o balansiranoj poltiici Beograda prema Briselu i Moskvi i da li bi takva politika Srbiju mogla da košta, predsjednik Srbije kaže da je to moguće.

“Ali, to je ljudski moralan politički potpuno ispravan i veoma odgovoran odnos. U vremenu kada se veliki sukobljavaju Srbija je uvek birala pravu stranu. A kada sve prođe Srbija nikada nije imala koristi samo štete. U svim svetskim ratovima bili smo na pravoj strani, a bolje su prolazili oni koji su bili na strain neprijatelja. Nekako su brže izlazili iz krize. Ovo je čas u kome Srbija ne sme da se odluči budući da je reč o sukobu naša dva priajtelja oko trećeg prijatelja – Ukrajine”, naveo je Nikolić i dodao da Srbija bez Rusije ne može da preživi.

Nikolić: Dačić mi nije konkurencija

Predsjednik Tomislav Nikolić uvjeren je da bi pobijedio na narednim predsjedničkim izborima i da mu aktuelni ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nije konkurencija.

Nikolić je na pitanje novinarke Federalne Televizije da li je tačno da mu je Dačić najozbiljnija konkurencija na narednim predsjedničkim izborima zapitao: “Da li stvarno mislite da on može da mi bude konkurencija?”

Srpski predsjednik je kazao da ne potcjenjuje i ne ponižava ljude.

“Ali, ako u drugoj godini mog mandata neko počne da priča da će biti predsednik Srbije, onda nešto s njim nije u redu”, naveo je Nikolić.

Uvjeren je, kaže, da će njegov mandat trajati onoliko koliko to Ustav Srbije predviđa zato što o tome koliko je on dobar ne odlučuje nijedan pojedinac, niti politička stranka već građani na referendumu.

“A pošto ja najviše putujem Srbijom, ja vrlo dobro znam da bih danas ubedljivije pobedio nego na prethodnim izborima”, rekao je Nikolić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.