Nova istorija “Rudara “

Od uspješnog “Rudara” , koji je godinama  promovisao Ugljevik ostalo je malo toga . Možda opet nešto bude , nekada, ali sada je

u fazonu “škola fudbala Rudara”.Savremeni fudbalski stadion i njegovi tereni su ponekad tijesni da prime sve zainteresovane djevojčice i dječake da pikaju loptu.Postoji još nekoliko trenera , entuzijasta ,koji imaju harizmu da stvaraju  potencijane fudbalere  . Predrag Marić jedan od profi trenera se upravo vratio sa fudbalskog kampa “Tara 2016” gdje je predvodio “školu fudbala Rudar”iz Ugljevika:

“Prihvatili smo plan i program škole fudbalskog kampa na Tari gdje se održavaju ljetni i zimski sajmovi fudbala.Na kampu je učestvovalo 20 dječaka i 2 djevojčice, kategorija U9 i U10. Sa njima su radila 3 trenera(Predrag Marić, prof. VeliborVujić i Čedo Radovanović )tako da smo ispoštovali preporuke vodecih evropskih škola da jedan trener može da radi sa maksimalno  osam fudbalera .

U čemu se manifestovao vaš program i rad  na kampu?

U okviru 8 dana pokušali smo  i vjerujem uspjeli da pored naučenih elemenata fudbalske igre za ove uzraste stavimo akcenat na razvoj pojedinih sposobnosti.Realizovali smo 13 treninga koji su imali cilj da odgovore na sljedeće tematske cjeline:

Tehnika: prijem lopte u pokretu sa okretima “noga-prostor”, povezane sa završnim šutem na gol.

Taktika: ponavljanje usvojenih znanja u igri 1 protiv 1, učenje taktike igra 2 protiv 1 sa svim pravilima,  (akcenat na duplom pasu).

Kolektivna taktika:igra 5+1protiv 5+1 (pocetak igre od golmana) i razne igre u igri 5 protiv 5 bez golmna, (vjezbe za razvoj fudbalske inteligencije).

Zatim smo radili na razvoju koordinacije, usvojene vježbe, rad sa koordinacionim ljestvama, povezan sa preskocima, vodjenje lopte i završnim udarcem na  gol.

Teoretska predavanja, opšta upoznavanja: sa istorijom fudbala, savremenim sistemima igre, pravilna ishrana sportista i dr.,

Da li ste imali sparing partnera na Tari ?

Odigrali smo po dvije utakmice.U obje konkurencije protiv ŽFK “ Vojvodina” Novi Sad koje su bile sa nama na Tari.  U10 (0:1, 8:2) i U9 (6:3, 4:1). Jedan dan smo imali zadovoljstvo da nam drugari budu fudbaleri “Napretka”iz  Kruševca, člana Super lige Srbije. 

Neko je ipak stao iza projekta i omogućio da sudjelujete na  kampu?

Naravno na prvom mjestu roditelji koji su imali povjerenje i razumijevanje . Zahvalnost dugujemo rukovodstvu “RiTE”Ugljevik  kao i menadžmentu “ Kombi transa”, na nesebičnom razumijevanju  i podršci u organizaciji kampa.

. Svi učesnici kampa su dobili sportsku opremu, diplome i medalje. Učesnici su pored sportskih aktivnosti  upoznali sve čari i ljepotu planine Tare,imali izlet na MokruGoru  (Mečavnik i  “Šarganska osmica”),i  posjetili manastir “Srpskih Svetitelja,” kaže Marić.

Lijep nagovještaj da će se ugljevički fudbal vratiti na staze uspjeha ali treba imati strpljenja da fudbaleri iz škole fudbala stasaju u seniore pa da se od njih traže rezultati.

Foto: Učesnici fudbalskog kampa , na Tari”škola fudbala Rudar “Ugljevik:

Todorović P. Miljanović, Radovanović, Despotović, Vidojević, Simić, Ilić, Jović, Petričević, Dragić, Cvijić N, Cvijić S, Benović, Koprivica, Marinković, Arsenović, Bardak, Stankić, Todorović D.i Milošević.

Izvor: info366.net  Milorad Jugović