Obezbjediti sredstva za interventni otkup tržišnog viška svinja

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o stanju na tržištu svinja u Srpskoj za prvi kvartal ove godine i zadužila Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da u budžetu Agencije za agrarna plaćanja za 2015. godinu obezbijedi sredstva za interventni otkup tržišnog viška svinja, u iznosu od 0,50 KM po kilogramu.

Vlada Srpske zadužila je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da u saradnji sa Udruženjem svinjara Republike Srpske i otkupljivačima svinja realizuje otkup svinja na osnovu spiskova resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, najkasnije do 28. februara ove godine.

Iz Biroa za odnose s javnošću Vlade saopšteno je da je Vlada na današnjoj sjednici usvojila Program rada Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za 2015. godinu.

U programu aktivnosti za 2015. godinu Ministarstvo će nastaviti kontinuitet u provođenju koncepta razvoja u oblasti poljoprivredne i politike ruralnog razvoja.

Koncept razvoja u oblasti poljoprivredne i politike ruralnog razvoja se zasniva na principima stabilizovanja i unapređenja modela finansiranja agrarne privrede, unapređenja saradnje između institucija Srpske i zajedničkih institucija BiH u oblasti spoljnotrgovinskog poslovanja i zaštite domaće proizvodnje, obezbjeđenja podrške uvođenju novih tehnologija u agrarni i ruralni razvoj, uspostavljanja mehanizama povezivanja primarne proizvodnje i prehrambene industrije, te podrške svim oblicima udruživanja i povezivanja poljoprivrednih proizvođača.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o problemima oko tumačenja i primjene pojedinih odredaba pravilnika iz takozvanog higijenskog paketa, kojom se, između ostalog, traži od Savjeta ministara BiH da hitno usvoji Jedinstveni integrisani višegodišnji plan službenih kontrola, kako bi se obezbijedila efikasna primjena propisa o hrani u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije, propisa o zdravlju i dobrobiti životinja.

Vlada je danas prihvatila Informaciju o prikupljanju i utrošku namjenskih sredstava od vodnih naknada u 2014. godini, od strane Javne ustanove „Vode Srpske“, opština/gradova i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost. Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.