Objavljen konkurs za podršku podizanja zasada kornišona koje će finansirati UNDP

U Bijeljini je danas objavljen konkurs za podršku podizanja zasada kornišona koje će finansirati UNDP.

Konkurs je otvoren do 1. decembra, a predviđeno je podizanje zasada na površini do hiljadu metara kvadratnih po korisniku u narednoj proljetnoj sjetvi.

Za buduće uzgajivače ove posebno tražene vrste krastavaca obezbijeđen je otkup i tržište, navodi se u javnom pozivu koji je objavljen na zvaničnoj internet stranici grada Bijeljina.

Formular za prijavu može se preuzeti u zgradi Gradske uprave.

Ovaj projekat UNDP-a, koji se provodi u saradnji sa gradom Bijeljina, dio je podrške trajnim rješenjima Revidirane strategije za sprovođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Korisnici će dobiti bespovratnu pomoć za prvu godinu proizvodnje, što uključuje sadni materijal za kornišon, sredstva za prihranu bilja, sredstva za zaštitu bilja i sistem za navodnjavanje, te će biti pokriveni troškovi analize zemlje i vode.

Tokom čitavog procesa i trajanja projekta biće obezbijeđena stručna i tehnička pomoć i edukacija korisnika u skladu sa dobrim poljoprivrednim praksama.

Od korisnika se očekuje da osiguraju traženu površinu zemljišta, stabilan izvor vode, pripremu zemljišta za sadnju, mrežu i stubove, te da se pridržavaju stručnih uputstava i ugovornih odredbi.

Korisnici projekta će potpisati ugovor sa UNDP-om gdje će biti definisana prava i obaveze po pitanju bespovratne pomoći.

Osim toga, korisnici će potpisati ugovor o otkupu kornišona sa otkupljivačem u kojem će biti definisani uslovi otkupa i rokovi plaćanja.

Maksimalna površina zasada kornišona koja je obuhvaćena ovim projektom iznosi oko pet hektara ili 50 korisnika koji će biti odabrani na konkursu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.