OC Vermont i osnovci VII O.Š. u G. Rahiću obilježili Međunarodni dan svojih drugara (Roma)

U sklopu redovnih aktivnosti Dnevnog centra koje Omladinski centar sprovodi već 5 mjeseci, a na inicijativu i poziv menadžmenta VII O.Š. u Gornjem Rahiću, upriličena je radionica u okviru obilježavanja Dana Roma.

Omladinski centar „Vermont“ egzistira u svrsi jačanja kapaciteta mladih i djece, te kako obezbjedio uslove za kvalitetan život ove populacije, pa je povodom toga u januaru pokrenuo projekat pod nazivom “Uspostava Dnevnog centra za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici i djecu koja su u riziku“. Svrha je doprinos obezbjeđivanju što potpunijeg ostvarivanja prava ove grupe djece, izložene raznim vidovima radne eksploatacije, nasilju, nekom drugom vidu eksploatacije, ili djece u riziku da postanu djeca ulice. Ovaj projekat financiran je od strane nezavisne, nevladine organizacije Save the children koja je vodeća organizacija za djecu u svijetu.

Do sada, Dnevni centar u Brčkom, zbog poteškoća sa pronalaskom prostora svoj rad je uglavnom zasnivao na radu na terenu. Oformilismotimkojiuklju

ujesocijalnogpedagoga, psihologa, medijatoraizzajedniceinekolikovolonterakojisuudvaodabrananaseljaizvršilisocijalnomapiranje. Utvrdilismorelevantnepodatkeostvarnomstanjupotencijalnihkorisnikaunašojlokalnojzajednici.

Naš rad nastavili smo kao vid terenskog rada u zajednici, te smo u okviru naših aktivnosti počeli djelovati i u osnovnim školama. Rad u školama, naročito onim u ruralnim područjima, omogućio nam je da steknemo bolji uvid ne samo o djeci koja su uključena u život i rad na ulici, već i o onoj koja su u riziku. Posebnu pažnju i fokus svoga rada usmjerili smo baš prema toj djeci kako bismo blagovremeno i preventivno djelovali, i na taj način smanjili broj djece koja će u skorijem vremenu postati „djeca ulice“.

Kako je većina naših korisnika iz reda Romskog naroda, obilježili smo sedmicu povodom 8. aprila, Međunarodnog dana Roma. Iskoristili smo to kao mogućnost da podignemo svijest građana, a naročito onih najmlađih, o stvarnim potrebama i problemima sa kojima se ova populacija susreće. Sa najmlađima, osnovcima, radili smo edukativne i socijalne radionice kojima smo nastojali ukazati na problem diskriminacije u našoj zajednici i kako se protiv nje boriti, bilo da su upitanju žrtve iste, bilo da su upitanju oni koji svojim pozitivnim primjerom i ponašanjem žele drugima ukazati da diskriminišu nekoga čineći mu/njoj na taj način ogromnu štetu.

Jednu takvu radionicu održali smo i u VII Osnovnoj školi u Gornjem Rahiću.

Radionici je predhodila prezentacija sa bogatim sadržajima koju su pripremili učenici sa svojim nastavnicima. Ovom prezentacijom i na ovakav način oni su željeli obilježiti Dan svojih drugara koji pohađaju njihovu školu. Prezentacija je sadržavala mnoštvo informacija o porijeklu Roma, njihovoj kulturi, jeziku i pismu, nacionalnom identitetu, zastavi, himni i još mnogo drugih poznatih i nepoznatih detalja i činjenica. Nakon prezentacije učenici su nam prezentovali prepoznatljivi romski ples, čitali poeziju, a najveće iznenađenje i ukras prezentacije bila je izvedba romske himne, „Đelem, đelem“, koju je izvelo troje mališana, pripadnika Romskog naroda. Za kraj, svi su učesnici bili počašćeni tradicionalnim kolačima iz bogate romske gastronomske ponude.

Po završetku prezentacije, OC Vermont je održao radionicu sa mališanima na temu predrasuda, stereotipa i diskriminacije, gdje su mališani pokazali zavidno znanje i visok stepen tolerancije prema drugačijem, čemu svjedoči i u prilog govori i njihova današnja „Predstava“ povodom Dana Roma. Kroz ovu radionicu osnovcima je povećana inforisanost o vidovima diskriminacije, definicijama stereotipa i predrasuda, te ukljanjanju istih.

Napominjemo da će OC Vermont i ubuduće voditi ovakve i slične aktivnosti kako bi svojim radom i zalaganjem doprinio boljem, sigurnijem i perspektivnijem okruženju u našem gradu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.