Od nedjelje Međunarodni filmski festival “Prvi kadar”

Jubilarni 10. Međunarodni filmski festival “Prvi kadar” u Istočnom Sarajevu otvoriće u nedjelju, 6. novembra, počasni gost, srpski glumac i producent Lazar Ristovski, a tokom ceremonije otvaranja biće premijerno prikazan njegov igrani film “Dnevnik mašinovođe”, srpski predstavnik za filmsku nagradu “Oskar”.

Programom otvaranja festivala dokumentarnog i kratkog igranog filma, koji će trajati do 11. novembra, predviđen je svečani prijem u 18.00 časova za učesnike i goste manifestacije u Skupštini Grada Istočno Sarajevo.

Nakon toga, na platou Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo biće upriličeno otkrivanje replike stećka kneza Pavla, a zatim otvaranje izložbe angažovane dokumentarne fotografije “Velkam tu…”, autora Hadži-Aleksandra Đurovića.

Neposredno pred projekciju filma “Dnevnik mašinovođe” biće dodijeljene plakete i priznanja “Prvog kadra” najzaslužnijim pojedincima i institucijama koji su proteklih godina pružili podršku i pomoć u organizaciji Festivala.

Umjetnički direktor i selektor Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić rekla je da pored promovisanja filmske umjetnosti autora iz cijelog svijeta, “Prvi kadar” ima značajnu ulogu i u afirmaciji domaćeg filmskog stvaralaštva.

“Na ovogodišnjem Festivalu publika će imati priliku da vidi izbor najboljih svjetskih filmova, nagrađivanih na najznačajnijim filmskim festivalima u svijetu, kao što su Kanski filmski festival, Roterdam-film festival, Zlatni vitez, Berlinale, Doha film festival, a tu su i mnoge izložbe, promocije i predavanja”, najavila je Štifanićeva.
U zvanični takmičarski program izabran je 51 film iz 30 zemalja, koji će se takmičiti u pet takmičarskih selekcija.

Najbolji filmovi biće proglašeni i u kategorijama “Ključ za film” – Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta i “Novi pogledi” – Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta.

Zatvaranje Festivala predviđeno je za 11. novembar u 19.00 časova, kada će u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo biti prikazan igrani film “Procjep” autora Dejana Zečevića iz Srbije.

Izvor: Agencije/RTRS