Odsumporavanje u TE “Ugljevik” koštaće 79,5 miliona evra

U Rudniku i Termoelektrani (RiTE) “Ugljevik” danas je potpisan ugovor sa japanskom kompanijom „Micubiši hitači pauer sistems“ koja će biti angažovana na projektu odsumporavanja u termoelektrani.

Vrijednost projekta je 79,5 miliona evra i isti treba da bude realizovan u roku od 35 mjeseci, te da za 94 odsto bude smanjena emisija sumpora u vazduh.

„RiTE „Ugljevik“ na ovaj način izvršava svoj dio obaveza koje proističu iz oblasti međunarodnih ekoloških standarda. To će značiti smanjenje čestica gasova, sumpordioksida, ali i drugih hemijskih materija u vazduhu koje su veliki zagađivači. Da kojim slučajem ovaj ugovor nije potpisan, za nekoliko godina TE „Ugljevik“ bi mogla da bude zatvorena“, kazao je ministar industrije,energetike i rudarstva RS Petar Đokić i dodao da će odsumporavanjem biti produžen životni vijek TE.

Pomoćnik direktora „Elektroprivrede RS“ Branislava Milekić rekla je da je TE „Ugljevik“ trenutno najveći zagađivač u Evropi, te da ova investicija izuzetno puno znači, kako za RS, tako i za BiH i širi region.

„Od 2008. godine radimo na realizaciji ovog projekta. Japanska agencija za međunarodnu saradnju omogućila nam je povoljan kreditni aranžman, na čemu im zahvaljujemo“, istakla je Milekićeva.

Dodala je da će radni vijek termoelektrane biti produžen za 20 do 25 godina i da će TE i dalje biti siguran izvor za proizvodnju električne energije u RS.

Direktor RiTE „Ugljevik“ Đorđe Popović podsjetio je da je RiTE najveći proizvođač električne energije u RS i da je elektroenergetski sektor RS neodrživ bez rada ove termoelektrane.

„Zato je projekat odsumporavanja izuzetno značajan. Ovaj projekat uticaće da i drugi proizvođač električne energije uz pomoć fosilnih goriva ima olakšanu situaciju“, rekao je Popović.

Naglasio je da će krajnji produkt odsumporavanja biti gips, koji će takođe naći svoju upotrebu na tržištu.

Izvor:Capital