Ograničenja za mlade vozače

Radna grupa za brigu o mladim vozačima i učesnicima u saobraćaju usvojila je prijedlog da se vozačima do 21 godine ograniče performanse vozila kojima mogu da upravljaju, pa će gornja granica biti 56 kilovata (76 konjskih snaga) po toni.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja predsedava radnoj grupi za brigu o mladim vozačima, izjavila je da je to tijelo Vlade Srbije, kao što je i najavljeno, u roku od sedam dana utvrdilo prijedloge za izmjenu Zakona o bezbjednosti saobraćaja, prenosi Tanjug.

– Cilj Vlade je da se sačuva život mladih ljudi, poručila Mihajlovićeva i dodala da će se Radna grupa sastajati na 15 dana.

V. d. direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Milan Božović je rekao da će drugo ograničenja za vozače do 21 godine biti to da neće moći da upravljaju vozilom od ponoći do šest sati ujutru.

– Uz to, u prvoj godini vozačkog staža, mladi do 21 godine imaće probnu dozvolu i moći će maksimalno da voze četiri osobe, od kojih jedna mora da ima najmanje tri godine vozačku dozvolu, rekao je Božović.

Vozači do 21 godine moći će i da imaju maksimalno devet kaznenih poena, za razliku od ostalih vozača, kojima je gornja granica 18 poena.

Mihajlovićeva je rekla da će ti predlozi biti upućeni formalnom predlagaču izmjena Zakona o bezbjednosti saobraćaja, a to je MUP.

– Nastavićemo da se bavimo mladim učesnicima u saobraćaju, jer mlad vozač nije nastao odjednom, istakla je Mihajlovićeva.

Ministarka je rekla da će biti još prijedloga za izmjenu zakona i da će posebna pažnja biti posvećena edukaciji mladih, na čemu će se raditi zajedno sa Ministarstvom prosvete, stručnjacima, Agencijom za bezbjednost saobraćaja i drugim.

Ministarka je podsjetila je ove godine u Srbiji 76 mladih ljudi izgubilo život.

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić je rekao da je odredbom o ograničavanju snage motora po toni u stvari ograničena performansa vozila za ubrzanje, odnosno, da ne bi mogli da divljaju na putevima.

Član Radne grupe Gavrilo Stajkovac iz Centra mladih Srbije je ukazao da je vlada pokazala da je spremna da uključi mlade u donošenje odluka i da su usvojeni prijedlozi strogi, ali dobri.

– Država time pokazuje da se odnosi roditeljski prema mladima, naglasio je Stajkovac i dodao da roditelji moraju da budu strogi prema svojoj deci ako hoće dobro da ih vasipitaju.

– Organizovaćemo predavanja u osnovnim i srednjim škola i na fakultetima i uključićemo se u promociju akcije za bezbednu vožnju tokom novogodišnjih praznika, objasnio je Stajkovac.

Profesor Rajko Dimitrijević, predsjednik Savjeta roditelja Pete beogradske gimnazije, zahvalio je ministarstvu što je u Radnu grupu uključio i roditelje.

Dimitrijević je istakao da će ovi predlozi doprinijeti većoj bezbjednosti mladih u saobraćaju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.