Olakšajte sebi trening ovim trikovima

Rečenice kojima sami sebe bodrite natjeraće vas ne samo da odradite trening, nego da ga ni ne osjetite – trening je tad 25 odsto efikasniji. Pozitivne misli nas tjeraju naprijed.

Ponekad nam se, objašnjavaju naučnici, ne da da vježbamo jer fizička aktivnost može biti prilično teška, naporna, a usljed napora se i jako znojimo. U takvim uslovima skloni smo da preskočimo pokoji trening, po pravilu sebi na štetu. Ali, u novoj kanadskoj studiji istraživači su pokušali da dokažu da se mentalnim trikovima, poput pozitivnih misli, može prevazići neugodnost i podići tolerancija na neudobnost i bol.

U istraživanju su učestvovali profesionalni biciklisti. Prema zadatku istraživanja trebalo je da intenzivno vježbaju u vrlo toplom okruženju. Toplina podstiče znojenje i nelagodu i može da smanji efikasnost vježbe, bilo da se znojimo kad je napolju vruće, treniramo u zagrijanom prostoru ili smo pak previše obučeni.

Tijelo u takvim uslovima pumpa manje krvi do mozga i mišića, pa brže dolazi do zasićenja i tjelesnog umora. Polovina ispitanika u istraživanju trenirala je bez dodatnih uputstava, dok je druga polovina podvrgnuta treningu motivacionih vještina.

Na njemu su naučili da “kanališu“ negativne osjećaje (poput negativnih misli “Vruće mi je“ ili “Znojim se kao lud“) i da ih zamjene pozitivnim afirmacijama i frazama, poput “Ide mi baš dobro“ i “Mogu ja to“.

“Pozitivna” grupa vozila je bicikl je 25 odsto brže i jače, pa je duže mogla da podnese veću količinu neudobnosti i bola. Temperatura tijela bila im je viša nego kod druge grupe, što dokazuje da mozak ima mnogo više “snage” u određivanju koliko tijelo može da podnese, nego što mi zapravo mislimo“, rekao je autor studije Stiven Čong, profesor sa Univerziteta Brok u Ontariju.

Izvor:24sata.hr