Omladinski centar „Vermont“ tradicionalno obilježio Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Omladinski centar „Vermont“ je i ove godine u okviru prioritetnog cilja promocije i zaštite prava djece i mladih obilježio, 3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, pri čemu je velika pažnja posvećena tematskim aktivnostima koje imaju za cilj animirati javnost na specifičnost potreba lica sa poteškoćama.

 

Radeći na projektu „Dječiji kutak“ već 6 mjeseci supervizori, facilitatori i volonteri djeluju u jednom posebnom ambijentu, ispunjenom marljivim i pozitivnim individualcima, inspirišućim energijama i dragocjenim iskustvima. Pored prilike da najmlađima Brčkog, Orašja, Vidovica, Palanke i Srebrenika pruži širok spektar  aktivnosti, posebna draž projektnih aktivnosti ide u prilog mogućnosti uključivanja djece sa poteškoćama, koje doprinose unapređenju njihovih socijalnih kapaciteta uz razvijanje specifičnih vještina i znanja.

 

Sve navedeno bila je uvertira naše ovogodišnje ideje obilježavanja Međunarodnog dan invalida koja se bazira na zajedničkoj akciji, kojoj su pored mališana Kutka prisustvovali i učenici inkluzivnih odjeljenja JU Poljoprivredne i Medicinske škole Brčko distrikt BiH. Program današnje akcije bio je utemeljen kreativno-edukativnim,  odnosno psiho-socijalnim aktivnostima, a akcenat stavljen na razumijevanje različitosti. Tematika radionica zasnovana je na cilju potpunog i jednakog uživanja ljudskih prava i učešća u društvu osoba sa invaliditetom, uspostavljenog od strane Svjetskog programa akcije u vezi sa osobama sa invaliditetom, usvojenog od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1992. godine.

„Potrebe djece sa poteškoćama se ne razlikuju od potreba djece bez invaliditeta i njima kao i svakom djetetu treba ljubavi, pažnje, i malo više razumijevanja “ – ističe Almedina Lević, socijalni pedagog Omladinskog centra „Vermont“.

 

Podsjećamo, dana 8. avgusta 1956. godine u rudniku ugljena Bois du Casier u Belgiji planuo je požar u kojem su stradala 262 rudara. Ta se nesreća pamti kao rudarska nesreća sa najvećim brojem ljudskih žrtava u nekom rudniku ugljena. U spomen na taj događaj određeno je i obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.