Opštine hoće sertifikat za privlačenje ulagača

BANJALUKA – Proces sertifikacije opština i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem u RS po BFC standardu se zahuktava, a danas su svoj ulazak u ovaj postupak potvrdili Bijeljina, Laktaši, Gradiška i Teslić.

Predstavnici ovih gradova su danas u Privrednoj komori RS, koja je nacionalni koordinator ovog projekta u RS, i zvanično potpisali ugovore o primjeni standarda za BFC sertifikaciju, dok su sporazume o namjeri pristupanja ovom projektu potpisali čelni ljudi Bileće i Kozarske Dubice.

Potpisivanju je prisustvovala i Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave RS, koja je ovom prilikom naglasila da je sertifikacija od velikog značaja za investitora jer opština koja ga posjeduje ima i garanciju da u njoj funkcioniše sistem svih potrebnih uslova za brzo pokretanje privredne aktivnosti.

“Još jedan važan segment BFC sertifikovanja je u podsticanju opština i gradova da se takmiče između sebe, ali na pozitivan način”, kazala je Rešićeva i dodala da sertifikat može biti podsticaj za opštine da srede oblasti djelovanja u kojima do sada možda nisu bili dovoljno dobri.

Ona je istakla da je RS jaka onoliko koliko je sposobna i efikasna njena lokalna samouprava.

Igor Vidović, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS, nakon ceremonije potpisivanja rekao je da opštine i gradovi imaju veliku ulogu u privlačenju investicija i uticaju na poslovni ambijent.

“Pristupanje projektu BFC standardizacije znači usmjerenje ka ubrzavanju ekonomskog razvoja i to ne samo na lokalnom, već i na širem regionalnom nivou jer se ovaj projekt, pored BiH, odvija i u Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji”, kaže Vidović.

On je objasnio da su uslovi ispunjavanja BFC standarda jedinstveni za sve opštine i da upravo zbog toga on predstavlja dobru šansu opštinama da se svojim povoljnim okruženjem i mogućnostima ulaganja predstave i pozicioniraju u regionu jugoistočne Evrope.

Dragica Ristić, direktor Privredne komore RS, ovom prilikom je istakla da je proces sertifikacije gradova i opština regionalni program u kojem pored BiH učestvuju Srbija, Makedonija i Hrvatska.

Prema njenim riječima, u ovom procesu RS ima svoju nacionalnu koordinacionu mrežu koju čine Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, Savez opština i gradova, Privredna komora i Razvojna agencija EDA.

“U RS ovaj međunarodni sertifikat s ponosom nosi grad Prijedor, dok je Banjaluka u procesu sertifikacije”, rekla je ona.

Navela je da je taj projekat u regionu počeo 2007. godine kroz pilot projekat u Srbiji.

Ristićeva je naglasila da realizacija projekta ne bi bila moguća bez pomoći donatora njemačkog “Giza” i Švajcarske agencije za kooperaciju i razvoj agencija i USAID Gold projekta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.