Orasi štite do srčanih bolesti, raka i dijabetesa

Od svih orašastih plodova, orasi sadrže najviše antioksidanata.

A kad je riječ o hrani koja je zdrava za srce, orasi su među 3 najzdravije namirnice.

Osim toga, bogati su vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima. Stoga ne čudi što rezultati raznih studija pokazuju da redovna konzumacija oraha može smanjiti rizik od srčanih bolesti, nekih oblika raka i dijabetesa tipa 2.

U najnovijem istraživanju, naučnici sa Univerziteta Skrenton u američkoj državi Pensilvaniji analizirali su antioksidanse u nekoliko vrsta orašastih plodova: orasima, bademima, kikirikiju, pistaćima, lješnicima, brazilskim i indijskim oraščićima.

“Orasi su rangirani iznad ostalog orašastog voća. Šačica oraha sadrži gotovo dvostruko više antioksidansa nego ista količina bilo kojeg drugog orašastog voća. Nažalost, ljudi jednostavno ne jedu dovoljno orašastih plodova. Naše istraživanje pokazuje da u sklopu zdrave ishrane treba jesti više oraha”, rekao je vođa istraživanja Džo Vinson.

I stručnjaci savjetuju da ih jedete sirove, a ne obrađene, jer im se tako smanjuju antioksidativna svojstva. Mnogi izbegavaju orašaste plodove jer misle kako će dobiti na težini, ali oni sadrže zdrave polinezasićene i mononezasićene masti koje ne dovode do začepljenja krvnih sudova, kao i zasićene masti, prenosi B92.

Štaviše, ako jedete orašaste plodove, nećete se ugojiti, stručnjaci tvrde da ćete izgubiti na težini, jer oni stvaraju osJećaj sitosti.

“Sedam oraha dnevno je idealna količina za maksimalnu zdravstvenu korist”, zaključuje doktor Vinson.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *