Osporene odredbe posebnih kolektivnih ugovora

BANJALUKA – Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je danas da pojedine odredbe posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti zdravstva nisu u saglasnosti sa Ustavom Srpske i Zakonom o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva.

Osporenim odredbama propisano je pravo na naknadu plate i njihovo uvećanje na način koji nije predviđen navedenim zakonom, saopšteno je iz Ustavnog suda Republike Srpske.

Ustavni sud donio je odluku da pojedine odredbe posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti metalske industrije i rudarstva Republike Srpske nisu u saglasnosti sa Ustavom Srpske i Zakonom o radu.

“Osporenim odredbama utvrđeno je pravo na uvećanje plate predsjednicima ili povjerenicima sindikata u određenim procentima, a što nije predviđeno Zakonom o radu”, pojašnjava se u saopštenju.

Na sjednici u tri predmeta nisu prihvaćene inicijative za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti, jer su akti ili pojedine njihove odredbe u saglasnosti sa Ustavom i zakonima Republike Srpske.

Ustavni sud nije utvrdio neustavnost osporenih odredaba Zakona o platama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture Republike Srpske i Zakona o sudskim taksama, kao ni neustavnost i nezakonitost pravilnika o finansiranju srednjih škola.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *