Padavine do vikenda

BANJALUKA – Nestabilno vrijeme sa povremenim pljuskovima i grmljavinom, prema najavama meteorologa u BiH, potrajaće do vikenda.

Za vikend, u najvećem dijelu zemlje predviđa se prestanak padavina i zatopljenje sa temperaturom do 30 stepeni.

“Poslije obilnih padavina, sutra i u petak nas očekuje se nestabilno vrijeme sa periodičnim i lokalnim pljuskovima, pretežno u poslijepodnevnim časovima, ali manjeg intenziteta, od 10 do 20 litara padavina po metru kvadratnom lokalno, negdje i do 30. U subotu nas očekuje umjereno oblačno vrijeme, ali i poprilično zatopljenje, gdje će se temperature kretati i do 30 stepeni”, rekao je Draško Rudan, meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Da nas očekuje loše vrijeme  sutra i u petak, potvrdili su i u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

“Danas nas očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslijepodne u Bosni se očekuju pljuskovi, ponegdje praćeni grmljavinom. U Hercegovni pretežno sunčano, uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnje temperature će biti od 12 do 19, na jugu do 21, a dnevne od 21 do 29 stupnjeva. Što se tiče petka, prognoza bi trebalo da bude dosta slična današnjoj”, saopštili su iz FHMZ.

Nebojša Kuštrinović, meteorolog i član Komiteta za klimatske promjene BiH, navodi da je ciklon “Branko”, koji se nadvio nad Balkanom, još jedan dokaz u korist tvrdnji meteorologa da ćemo se, usljed klimatskih promjena, sve ćešće susretati sa težim nepogodama.

“Pogledajte samo situaciju, Švedska muči muku sa požarima zbog visoke temperature, što kod njih nikada nije bio slučaj, a mi konstantno mjerimo rekordne količine padavina”, rekao je Kuštrinović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.