Paralizovani čovjek prohodao poslije nove terapije

LONDON – Paralizovani muškarac može ponovo da hoda nakon što je bio podvrgnut novoj terapiji uz transplantaciju ćelija u njegovu kičmenu moždinu.

Poljak Darek Fidika, koji je bio paralizovan od struka nadole poslije napada nožem 2010. godine, sada može da hoda uz korištenje pomagala.

Ovo je bilo prvo ovakvo liječenje u svijetu, a obavili su ga ljekari iz Poljske u saradnji sa naučnicima iz Londona. Detalji istraživanja objavljeni su u žurnalu “Transplantacija ćelija”, prenio je Bi-Bi-Si.

Fidika kaže da se osjećao “nevjerovatno” kada je ponovo prohodao.

“Kada ne možete da osjetite skoro polovinu tijela, bespomoćni ste, ali kada ponovo počnete da stičete osjećaj, to je kao da ste se ponovo rodili”, rekao je Fidika.

Profesor DŽef Rajsman, šef odjeljenja za neurološku regeneraciju u londonskom Institutu za neurologiju, predvodio je britanski tim. On kaže da je ono što je ostvareno “impresivnije od čovjeka koji hoda na Mjesecu”.

Za transplantaciju su iskorištene ćelije koje formiraju čulo mirisa /OEC/, koje omogućavaju konstantno obnavljanje nervnih vlakana.

Četiri tanke trake nervnog tkiva uzete su sa pacijentovog članka i smještene u prekid od oko osam milimetara u lijevoj strani kičmene moždine. LJekari su poslije operacije ubrizgali oko 100 mikro-injekcija sa OEC ćelijama iznad i ispod povrede.

Naučnici vjeruju da su ćelije čula mirisa omogućile da se nervna vlakna iznad i ispod povrede ponovo povežu.

Prije tretmana, Fidika je bio paralizovan skoro dvije godine i nije pokazivao znake oporavka uprkos višemjesečnoj intenzivnoj fizikalnoj terapiji.

On je osjetio poboljšanje tri mjeseca poslije novog tretmana, kada je njegova lijeva butina počela da dobija mišićno tkivo. Šest mjeseci poslije operacije, Fidika je napravio prve korake duž specijalne ograde, uz pomoć proteze i uz podršku fizioterapeuta.

Dvije godine poslije tretmana, on može da hoda izvan centra za rehabilitaciju uz korištenje pomagala za hodanje. Djelimično su mu se povratili i osjećaj za bešiku i crijeva, kao i seksualna funkcija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.