Patrijarh Irinej otvorio izložbu o vojnom sveštenstvu

Patrijarh srpski Irinej otvorio je danas u Beogradu izložbu “Vojno sveštenstvo u oslobodilačkim ratovima Srbije 1804-1918”, a svečanom otvaranju prisustvovao je i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Izložba postavljena u Domu Vojske Srbije ima za cilj da predstavi javnosti ulogu vojnog sveštenstva u svim ključnim trenucima borbe srpskog naroda za oslobođenje i nacionalno utemeljenje u jedinstvenoj državi.

Patrijarh Irinej istakao je u obraćanju zvanicama da su vojni sveštenici hrabrili srpsku vojsku i podizali moral vojnika.

Patrijarh srpski je podsjetio da su svi neprijatelji srpskog naroda i kulture “činili korake da taj narod liše inteligencije, u koju su spadali i sveštenici, jer nestankom njih nestaje i duhovnih vođa”.

“Srpska crkva je uvek bila sa narodom, napredak naroda je bio i napredak Crkve, a stradanje naroda i stradanje Crkve. Istorija crkve i našeg naroda se ne može razdvajati – oni čine celinu”, rekao je patrijarh Irinej.

Profesor Filozofskog fakulteta u Banjaluci Goran Latinović rekao je na otvaranju izložbe da je Srpska pravoslavna crkva imala značajnu ulogu u borbi za oslobođenje i ujedinjenje Srba.

Navodeći da gotovo nije bilo bune ili ustanka, a da u njemu nije učestvovalo pravoslavno sveštenstvo, a često ih i predvodilo, Latinović je podsjetio na to da je, budući da je bilo predvodnik naroda u srpskom oslobodilačkom pokretu, pravoslavno sveštenstvo stradalo.

“Na primjer, 1809. godine u Banjaluci je 18 ustanika nabijeno na kolac, a među njima jedan sveštenik. Ovo posebno pominjem jer je na tom mjestu danas sagrađen Saborni hram Hrista Spasitelja kao ponos zapadne srpske prestonice”, rekao je Latinović.

Kao jedan od recenzenata kataloga izložbe, Latinović je naveo da postavka sadrži dragocjene fotografije, dokumenta i novinske isječke i izrazio nadu da će uskoro biti dostupna i publici u Republici Srpskoj.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i načelnik Generalštaba Vojske Srbije LJubiša Diković, direktor Arhiva SPC Radovan Filipović, direktor Uprave Vlade Srbije za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama Mileta Radojević, predstavnici vjerskih zajednica u Srbiji i drugi.

Izložba “Vojno sveštenstvo u oslobodilačkim ratovima Srbije 1804-1918” biće otvorena do 20. marta u Domu Vojske Srbije u centu Beograda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.