Patrik Modijano dobitnik »Nobela«

Francuski književnik Patrik Modijano ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, saopštila je danas Švedska akademija u Stokholmu.

On je 107. dobitnik najprestižnijeg književnog priznanja u svijetu, a u najužoj konkurenciji je pobijedio kenijskog spisatelja Ngugija va Tiongoa, višestrukog japanskog kandidata za “Nobela” Harukija Murakamija, bjelorusku novinarku Svjetlanu Aleksijevič i sirijskog pjesnika Adonisa.

Svjetske agencije prenose da je Modijano najpoznatiji po djelu “Missing Person and Lacombe Lucien”, po kojem je reditelj Luj Mal snimio film.

Švedska akademija je objasnila da 1,1 milion dolara, kolika je novčana vrijednost “Nobela” za književnost, odlazi Modijanu za “umjetnost sjećanja s kojom je evocirao nezamislive ljudske sudbine i neotkriveni živi svijet okupacije”.

Modijano je rođen 30. jula 1945. godine, a dobitnik je brojnih francuskih i evropskih nagrada i priznanja. Njegovi najpoznatiji romani su: “Mjesto za zvijezdu”, “Noćobdijino kolo”, “Kružni bulevar”, “Tužna vila”, “Porodična knjižica”, “Ulica mračnih dućana”, “Jedna mladost”, “Tako vrsni momci”, “Izgubljeni kraj”, “Cirkus prolazi”, “Svadbeno putovanje”.

“Patrik Modijano je izuzetno poznat u Francuskoj i nigdje više. Piše knjige za djecu, scenarije za filmove, ali najviše romane. Teme su mu sjećanja, identitet i vrijeme. Njegov najpoznatji roman je ‘Ulica mračnih dućana’. To je priča o detektivu koji je izgubio pamćenje,” rekao je Peter Englund, advokat Švedske akademije.

Za svoje knjige dobio je nagrade: “Dijamantsko pero”, Nagradu Francuske akademije, Nagradu knjižara i izdavača za roman “Ulica mračnih želja”, koji je bio roman godine, Gonkurovu nagradu za “Te neznanke”, djelo koje donosi priču o tri žene koje odlaze iz provincije da bi u prijestonici živjele neki svoj san o ostvarenosti, da bi ostavile iza sebe život koji im nije odgovarao i koji se nije mogao tek tako mijenjati.

Advokat Švedske akademije Peter Englund u februaru je primio 271 nominaciju za ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost, što je rezultiralo listom od 210 imena. Članovi Akademije, 18 njih, među kojima su pisci, pjesnici i akademici, izabrali su autora koji je “ostvario izvanredno djelo u području književnosti”.

Kladioničarska kompanija “Ladbrokes”, čije su prognoze o pobjednicima često bile tačne, predvidjela je da su Ngugi va Tiongo iz Kenije i Japanac Haruki Murakami favoriti, tako da je saopštenje imena šezdesetdevetogodišnjeg Francuza mnoge iznenadilo. Ovo prestižno priznanje prošle godine dobila je kanadska spisateljica Alis Manro.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *