PERIĆ: SLOBODARSKI NAROD DAO VELIKE ŽRTVE U SLAMANjU FAŠIZMA

Slobodarski narod Majevice i cijele ove regije dao je značajne žrtve u prethodnom periodu kako bi sačuvao svoja ognjišta i slobodu za sebe, svoje najbliže i sve pradoljubive i slobooumne građane, poručio je načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić na današnjem obilježavanju 70. godišnjice od pobjede nad fašizmom.

„To je najveće zlo u istoriji čovječanstva, a narod koji ovdje živi, ali i u cijelom svijetu, svjestan toga,  dao je velike žrtve u borbi protiv njega i uspio ga slomiti“, rekao je Perić.

On je dodao da je u Donjoj Trnovi, ugljevičkoj mjesnoj zajednici poznatoj po narodu koji je slobodu uvažavao više od bile čega, u kojem od Filipa Višnjića, pa preko heroja Prvog i Drugog svjetskog rata do posljednjeg odbrambeno -otadžbinskog i pukovnika Milana Jovića koji je rođen u ovom selu, živi narod koji časno služi svojoj otadžbini.

„Srpski narod se u prošlom vijeku od 1941.posebno  uključio u borbu protiv fašizma kao najvećeg zla u istoriji čovječanstva“, rekao je Vasilije Perić na obilježavanju godišnjice sloma  fašizma.
On je  podsjetio da je u okviru obilježavanja ove godišnjice  prije nekoliko dana otvoren i ozvaničili park rusko-srpskog prijateljstva .

„Lokalna zajednica će u narednom periodu posebno voditi računa o ovom cjelokupnom kompleksu, značajnom za Ugljevik ali i cijelu Republiku Srpsku „, naveo je Perić koji je zajedno sa predsjednikom Skupštine opštine Ugljevik Đokom Simićem , u ime opštine, položio vijenac na Spomenik oslobodiocima  i odao počast poginulima u borbi protiv fašističkog terora.
Na Spomenik oslobodiocima u Donjoj Trnovi danas su , pored Perića i Simića, vijence u ime Vlade Srpske položili i  ministri rada i boračko –invalidske zaštite Milenko Savanović i ministar industrije, energetike i rudarsva Petar Đokić.
Savanović je rekao da se danas obilježava sedam decenija pobjede nad ideologijom koja je svoju snagu temeljila na porobljavanju, okupaciji i činjenju neviđenog zla nad ljudima.

„Ovaj kraj, Trnova, ovaj kraj bivše Jugoslavije gdje je četiri godine vođen rat, je dao svoj nesvakiidašnji, puni doprinos u slamanju fašizma“, rekao je ministar Savanović.

Prema njegovim riječima u proteklom ratu na ovim prostorima poginulo 1.700.000 ljudi,od kojih 300.000 boraca a u prvim godinama rata etničku strukturu boraca činio je uglavnom srpski narod, čak 82 odsto.

Pukovnik Ivan Popov, vojni ataše Ruske Fedearacije pri ambasadi Rusje u BiH naglasio je da se ova godišnjica obilježava širom svijeta kao pobjeda sovjetskog naroda u velikom otadžbinskom ratu.

„Drago mi je da smo danas zajedno sa našim prijateljima iz Republike Srpske, jer je srpski narod, ruski narod, kao i svi narodi bivših sovjetskih republika dao veliki broj žrtava za pobjedu nad fašizmom“, rekao je Popov.
Ratko Đurković, predsjednik Skupštine SUBNOR-a Ugljevik, rekao je da se tradicionalno u ovom kraju obilježava Dan pobjede nad fašizmom , na spomen groblju i ispred spomenika oslbodiocima na kome se nalazi 3.279 ploča sa imenima poginulih u Drugom svjetskom ratu, svih nacionalnosti.
Na obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom u Donjoj Trnovi prisustvovao je veliki broj poštovalaca NOR-a, a na Spomenik vijence su položili predstavnici opštinskih odbora  SUBNOR-a regije Semberije i Majevice , predstavnici ruske ambasade u BiH kao i brojni građani Isočne Bosne i Srema.

 

Izvor:opstinaugljevik

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *