PISANJE PROJEKATA – ZAŠTO I KAKO?

DSC07693Radioničarski tim Omladinskog centra „Vermont“ interaktivnim pristupom približio je temu pisanja projekata, javnih poziva za projektne prijedloge i potrage za donatorima. Vermont ističe da trka za donatorima ne treba da bude trka za novcima nego trka za podrškom u aktivnostima koje se prvotno realizuju zbog korisnika a ne zbog organizacija koje ih implementuju. Organizacije civilnog društva sa područja Brčko distrikta BiH ističu probleme javnog prijevoza, manjka saradnje sa donosiocima odluka, nedovoljnu angažovanost mladih te probleme diskriminacije i netoleracije koje rezultiraju nasiljem – vršnjačkim i nad određenim skupinama.

U Gradskom omladinskom centru danas je prisustvovalo 15 aktivnih udruženja sa područja Brčko distrikta koje teži usavršavanju i poboljšanju zdrave sredine. Nakon što su međusobno razmijenili iskustva i prepreke koje prožimaju njihovu svakodnevnicu, pristupili su zajedničkom rješavanju istih. Mnoštvo je načina da se borimo za rješavanje pitanja zdrave zajednice a jedno od njih je svakako civilno organizovanje kroz pisanje projektnih prijedloga – što je i bila današnji motiv sastajanja.

Predstavnici brčanskih nevladinih organizacija su prošli kreativnu obuku pisanja projekta te bili upoznati sa izgledom aplikacione forme sa posebnim osvrtom na detalje kojima treba posvetiti pažnju te kroz dijalog istakli da su uvidjeli sitne stvari koje su ih u određenim procesima usporavali i nisu davali željene rezultate.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *