Pistorijus može da se takmiči

STELENBOŠ – Južnoafrički olimpijski komitet saopštio je danas da paraolimpijac Oskar Pistorijus, uprkos tome što je proglašen krivim za ubistvo djevojke Rive Stenkemp, može da se takmiči.

Izvršni šef Južnoafričke sportske konfederacije i Olimpijskog komiteta Tabi Redi rekao je Asošijeted presu da ne postoji pravilnik koji bi nekoga ko ima kriminalni dosije spriječio da predstavlja zemlju.

Redi je precizirao da Južnoafrički olimpijski komitet može da omogući Pistorijusu da se takmiči i poslije izricanja kazne sljedećeg mjeseca, ukoliko to nije u spurotnosti sa presudom.

Pistorjus se suočava sa višegodišnjom zatvorskom kaznom zbog ubstva djevojke, ali isto tako bi mogao da bude i oslobođen, pošto ne postoji minimalna kazna za krivično djelo za koje je proglašen krivim.

Sudija Tokozila Masipa proglasila je u petak Pistorijusa krivim za ubistvo iz nehata, za šta je po krivičnom zakonu Južne Afrike predviđena zatvorska kazna do 15 godina.

Ona je istovremeno oslobodila Pistorijusa krivice za ubistvo s predumišljajem.

Pistorijus je februara 2013. godine ubio iz vatrenog oružja djevojku Rivu Stenkemp u svojoj kući u Pretoriji.

Javno tužilaštvo tražilo je da se Pistorijus osudi zbog ubistva s predumisljajem, dok je odbrana tvrdila da je on ubio svoju djevojku hicima iz pištolja kroz zatvorena vrata kupatila, misleći od nje da je provalnik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *