Plan reorganizacije „Mesoprodukta“ nije realizovan

BIJELJINA, Stečajni plan reorganizacije preduzeća „Mesoprodukt“ iz Bijeljine očito nije trebalo ni donositi, jer od njegovog usvajanja prije pet godina do danas nije ništa urađeno, konstatovala je sudija Alida Nađ Mađarac na današnjem ročištu u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini.

Miodrag Petrović stečajni upravnik „Mesoprodukta“ pravdao se da je nakon usvajanja plana reorganizacije, dio priznatih potraživanja od 907.996 KM zamijenjen kreditom čija je otplata trebalo da počne godinu dana po zaključenju stečajnog postupka, sa rokom otplate od pet godina.

Petrović je potvrdio da je „Mesoprodukt“ u tom trenutku preduzeću „Imako“ iz Banjaluke dugovao 96.397 KM. „Imako“ je svoje potraživanje prodalo bijeljinskom preduzeću „LD“ doo, vlasništvo Dušana Lazarevića iz Bijeljine.

Preduzeću „Leder“ duguje se ukupno 223.917 KM, Dušanu Lazareviću 297.796 KM, Ministarstvu poljoprivrede 161.000 KM, Ministarstvu finansija RS 105.010 KM i Fondu PIO RS 23.895 KM. Otplata ovih potraživanja nije vršena u proteklih pet godina“, istakao je stečajni upravnik.

U međuvremenu, u vrijeme realizacije plana reorganizacije, „Mesoprodukt“ se kreditno zadužio 800.000 KM i bijeljinskom preduzeću „LD“ vratio pozajmicu od 550.000 KM. Ostatkom sredstava izmirene su obaveze prema Poreskoj upravi RS, prema povjeriocima višeg isplatnog reda i prema povjeriocima opšteg isplatnog reda sa manjim iznosima potraživanja, do 15.000 KM, kao i troškovi vođenja stečajnog postupka.

Petrović je izjavio da, prema njegovim saznanjima, iz sredstava kredita od 800.000 KM nisu izmirivane obaveze prema povjeriocima čija su potraživanja pretvorena u kredit na rok otplate od pet godina. On se nije mogao izjasniti o iznosu sredstava koja su uložena u održavanje poslovnih objekata. Tokom vođenja stečajnog psotupka „Mesoprodukt“ nije prodat, iako je bilo zainteresovanih kupaca, kako je rečeno, iz BiH, Hrvatske, Makedonije, pa čak i iz Bugarske.

Nakon što je tuzlansko preduzeće „Piemonte“ krajem prošle godine pokrenulo proizvodnju u zakupljenoj klaonici „Mesoprodukta“, upustivši se sa četrdesetak zaposlenih u pet miliona maraka vrijedan posao otkupa oko 1.200 grla stoke i organizovanje izvoza mesa za Tursku, povjerioci su ovih dana ponovo pokrenuli zahtjev za obnavljanje stečajnog postupka u „Mesoproduktu“.

Branko Krstić, direktor „Mesoprodukta“ kaže da je ponovnim pokretanjem proizvodnje vrijednost fabrike, svojevremeno procijenjena na 2,7 miliona KM, značajno uvećana, te da se sada javljaju novi kupci iz okruženja i Holandije, koji bi željeli da kupe „Mesoprodukt“.

Novo ročište za saslušanje stečajnog dužnika u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini zakazano je za 19. mart, kada će vjerovatno biti donesena odluka o sudbini ovog preduzeća.

U postupku privatizacije na berzu je izneseno 776.195 akcija „Mesoprodukta“ u paketu i minimalna cijena paketa iznosila je 168.124 KM. Prodato je 29,07 odsto paketa po prodajnoj cijeni od 168.124 KM za staru deviznu štednju, Dušanu Lazareviću iz Bijeljine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *