Počela akcija Jezera Zelengore

FOČA – Oko 50 planinara iz Bih, Srbije i Crne Gore uputilo se danas na Orlovačko jezero na Zelengori, gdje će boraviti do nedjelje, 3. avgusta.

Planinari će u naredna tri dana obići šest od osam zelengorskih jezera, a popeće se i na više vrhova na ovoj planini.

Planinarska akcija “Jezera Zelengore” trebalo je da započne juče, ali je odgođena zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Zbog vremenskih uslova dosta planinara se pokolebalo da dođu u Nacionalni park “Sutjeska”.

Zvonimir Kočiš iz Planinarskog društva “Naftaš” iz Novog Sada kaže da Vojvođani obožavaju ovaj kraj i da ga često posjećuju.

“Nama u Vojvodini nedostaju ovakvi predeli, Nacionalni park Sutjeska je predivan. Bili smo i na Vidovdanskom usponu na Maglić, a često dolazimo i zimi”, priča Kočiš.

Njegov kolega iz “Naftaša” Boris Jarić rekao je da je već pet godina redovan učesnik planinarskih akcija na Zelengori i Magliću.

“Odlični su uslovi za planinarenje i kampovanje, svaki put otkrijemo i upoznamo nešto novo. Foča je veoma dobra kao polazna tačka za sve planine u okruženju, a nije daleko ni od primorja, pa se planina i more mogu kombinovati”, ističe Jarić i dodaje da jedva čeka da proba zelengorske borovnice.

Beograđanin Milenko Malešević na Zelengoru se uputio sa svojim sinom Milošem.

“Već pet godina se spremamo za ovaj pohod i odlučili smo da konačno dođemo, kakvo god da je vrijeme”, rekao je Malešević.

Planinari su poručili da su navikli na kišu i da ih ništa ne može spriječiti da uživaju u ljepotama “gorskih očiju”.

Akcijom “Jezera Zelengore” u Foči je počela i tradicionalna manifestacija “Dani borovnice”, u okviru koje će u nedjelju, 3. avgusta, biti organizovan izlet i branje borovnica u okolini jezera Donje bare, te zajednički ručak s planinarima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.