Počela ljetna škola akademija »Andrić«

VIŠEGRAD – U Višegradu je danas, u organizaciji Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta u Andrićgradu, počela sa radom Ljetna škola Akademija “Andrić” na kojoj učestvuje 50 studenata iz Republike Srpske, Srbije, i Univerziteta “Friborg” iz Švajcarske.

O temi “Prvi svjetski rat i književnost” govoriće pet predavača, profesora sa filozofskih i filoloških fakulteta u Novom Sadu, Beogradu i Banjaluci.

Na prvom predavanju profesor Milivoj Nenin govorio je o u ovim krajevima zaboravljenom književniku, esejisti, istoričaru i filozofu Sretenu Mariću, njegovoj sudbini i sudbini njegovog djela.

“U ranoj mladosti Marić je veličao 27. mart 1941. godine kao veliki datum u srpskoj istoriji, ali u starosti sve više sanja ratne prizore iz Prvog svjetskog rata, bombardovanje srpske izbjegličke kolone u Albaniji, koju je kao dvanaestogodišnjak prešao”, rekao je Nenin.

On dodaje da je tada počeo drugačije da gleda na 27. mart razmišljajući da li je srpski narod mogao da se skloni u stranu i izbjegne katastrofu u Drugom svjetskom ratu.

Drugo predavanje o piscu Svetislavu Stefanoviću, kritičaru, prevodiocu i ljekaru koji je učestvovao u Prvom i Drugom svjetskom ratu, večeras će održati profesor Nenin.

Svim studnetima je, po prijedlogu režisera Emira Kusturice, obezbijeđen besplatan smještaj i hrana u studentskim domovima u Andrićgradu.

LJetna škola Akademija “Andrić” završava se 2. avgusta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *