Podijeljena pomoć za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija

BIJELJINA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović uručila je danas u Bijeljini 184 rješenja o dodjeli ukupno 1,4 miliona KM nepovratnih novčanih sredstava za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida do četvrte kategorije.

U obraćanju članovima porodica boračkih kategorija, Cvijanovićeva je istakla da je riječ o populaciji koja zaslužuje najveću pažnju i brigu, što je pokazano i kroz ovaj poseban program stambenog zbrinjavanja u koji je Vlada uložila više od sto miliona KM.

“Kao pojedinac i kao građanin, sa pojačanom odgovornošću zbog funkcije koju obavljam, imam svijest o stradanju i ponašam se odgovorno prema Republici Srpskoj, jer je ona jedini okvir i format u kome možemo da se nesmetano razvijamo i odnjegujemo ono za šta su položeni brojni životi”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da svi u Srpskoj moraju da imaju i da pokažu tu odgovornost i brigu.

Cvijanovićeva je rekla da bi voljela da pomoć Vlade boračkoj populaciji bude i deset puta veća od dosadašnje, ali da ona zavisi od ekonomskih mogućnosti u Republici.

Prema njenim riječima, u ovoj godini raznih kriza u svijetu i velikog stradanja u poplavama Vlada je ipak uspjela da završi program stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija, a jedina je vlast u regionu koja je obezbijedila i vaučere za obnovu poplavljenima.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić rekao je prilikom podjele rješenja porodicama u Bijeljini da se u Srpskoj trenutno gradi 690 stanova za boračku populaciju, a da će ih u ovoj godini biti izgrađeno 760.

“To je čin odgovornosti koju ova vlast pokazuje prema porodicama poginulih, čin poštovanja i vjere da Republika Srpska ne zaboravlja one koji su je stvorili”, ocijenio je Đokić.

Poslije razgovora sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićić, Cvijanovićeva je u obraćanju novinarima najavila pomoć Vlade za rješavanje problema poplavljenih, o čemu će biti riječi na zasjedanju Upravnog odbora Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske.

Prema njenim riječima, treba otkloniti i probleme koji se pojavljuju u procesu podjele vaučera, a 40 takvih slučajeva rješavaju se i u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Cvijanovićeva je najavila i da će Vlada, zajedno sa lokalnom zajednicom i Vodama Srpske, raditi na projektima zaštite od poplava.

Predsjednik Vlade Željka Cvijanović danas će prisustvovati i otvaranju angio sale i koronarne jedinice u Bolnici “Sveti vračevi” u Bijeljini, u koju je Vlada Republike Srpske uložila 2,5 miliona KM, a ova bolnica oko 300.000 KM sopstvenih sredstava.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.