Pola miliona građana BiH bez zdravstvenog osiguranja

SARAJEVO – Skoro pola miliona građana Bosne i Hercegovine nema zdravstveno osiguranje, među kojima prednjače poljoprivrednici i nezaposleni, pokazuju podaci entitetskih fondova zdravstvene zaštite.

Iako u BiH postoje zakoni koji regulišu ovu oblast iz civilnog sektora ističu da je neophodna njihova reforma, jer broj ljudi bez zdravstvene zaštite ukazuje da sistem ne funkcioniše, a biroi za zapošljavanje su, uglavnom, adrese na kojima se ostvaruje pravo na zdravstveno osiguranje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U Federaciji BiH u 2013. bilo je 316.000 neosiguranih lica i, iako nema podataka za ovu godinu, uporedni podaci pokazuju porast ovog broja iz godine u godinu.

Nadležni navode da ne raspolažu podacima koje kategorije stanovništva nisu obuhvaćene zdravstvenom zaštitom, ali imaju svoje pretpostavke koje ukazuju da  najveći broj neosiguranih čine osobe koje se bave poljoprivredom ili nekom drugom samostalnom djelatnošću, ali nisu prijavljene niti uplaćuju doprinos za zdravstveno osiguranje, lica koja su ostala bez posla, osobe iz kategorije socijalno ugroženih…

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske kažu da se broj osiguranika bazira na broju registrovanih stanovnika u timove porodične medicine, čiju je registraciju potvrdio Fond, pa tako podaci pokazuju da skoro 130.000 građana ovog entiteta nema zdravstveno osiguranje.

Prema statistici poreskih uprava u BiH, dugovanja za poreze i doprinose iznose blizu tri milijarde konvertibilnih maraka (oko 1,5 milijardi evra), od čega čak 80 odsto otpada na doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje, a blizu deset procenata na zdravstveno.

Iz Centara civilnih inicijativa ističu da je način ostvarivanja zdravstvenog osiguranja u BiH jedinstven u svietu, s obzirom da se veže za status zaposlenosti, odnosno nezaposlenosti, pa tako i biroi za zapošljavanje postaju servisi zdravstvenog osiguranja.

Centar je pokrenuo inicijativu za izmjenu zakona u entitetima i Distriktu Brčko, kako bi administriranje zdravstvenog osiguranja nezaposlenih bilo prebačeno na fondove zdravstvenog osiguranja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *