Popodnevni san osvježava pamćenje

Popodnevni san važan je za „resetovanje“ tela u toku dana, ali stručnjaci opominju da ne treba preterivati, jer je količina sna ipak individualna stvar. Odmor ne treba da bude predug.

 SPAVANjE u toku dana veoma je korisno za zdravlje, jer se memorija mozga kratkoročno isprazni i pravi mesta za nove informacije, pokazuje istraživanje naučnika sa Univerziteta Berkli.

Ispitanici koji su se odmarali po podne imali su mnogo bolje rezultate na testovima aktiviranja hipokampusa, dela mozga zaduženog za pamćenje. Popodnevni san važan je za „resetovanje“ tela u toku dana, ali stručnjaci opominju da ne treba preterivati, jer je količina sna ipak individualna stvar.

Najbolje vreme za popodnevni odmor zavisi od toga kada se ujutro budite, ako spavate do devet, prijalo bi vam da dremnete oko 15 sati, a ako ustajete ranije, oko 13 časova.

Ukoliko s posla stižete kući između 16 i 17 sati, polučasovna „dremka“ na trosedu daće vam energije za narednih pet sati. Odmor ne treba da bude predug kako uveče ne biste imali problema sa spavanjem. Popodnevni san trebalo bi da traje najmanje 20, a najviše 90 minuta, jer duže spavanje može da izazove omamljenost i oteža funkcionisanje u toku dana.

Važno je da vam svetlo ne remeti san, kao i da isključite mobilni, televizor, radio. Obavezno podesite alarm za buđenje kako se ne biste probudili u neko doba noći. Buđenje će vam biti lakše, ako posle odmora popijete čašu vode ili pojedete komadić čokolade.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.