POSJETA AGENCIJE UGRA POLJOPRIVREDNOM FAKULTETU ZEMUN

ZEMUN – U okviru priprema za Treći internacionalni festival šljive i voćnih rakija direktor “Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća opštine Ugljevik” Milorad Jovičić je  posjetio Poljoprivredni fakultet (Zemun) na kome se sastao sa eminentnim stručnjakom, članom Međunarodne komisije Evropske Unije za ocjenjivanje kvaliteta jakih pića prof. dr Ninoslavom Nikićevićem. Susret je protekao u dogovoru oko organizacije Trećeg internacionalnog festivala šljive i voćnih rakija u Ugljeviku, koji će se održati 5. i 6. septembra ove godine,  na kome bi ovaj stručnjak svjetskog glasa, učestvovao kao predsjednik komisije za ocjenjivanje kvaliteta rakije.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo što će se u Ugljeviku, izuzetno poznatom kraju po kvalitetnoj šljivi, nakon dvije godine pauze nastaviti sa održavanjem festivala. Ovakve manifestacije imaju ogroman, neprocjenjiv značaj da se blagodeti koje pruža podmajevički kraj iskoriste u smislu postizanja što boljeg kvaliteta proizvodnje domaćih rakija od šljive, ali i drugih vrsta voća“, istakao je profesor na početku razgovora i dodao: „Imate sve uslove i kvalitet šljive i voća, izuzetno povoljnu mikroklimu i ostalo je da se zainteresovani ljudi nauče kako da  spremaju izuzetno čistu i kvalitetnu rakiju, njeno brendiranje i lijepo osmišljeno pakovanje. To nije lak i brz proces, ali korak po korak sve je to dostižno, a ovakve manifestacije dušu su dale za promociju.“

Prema profesorovim riječima kvalitetna i čista, prirodna rakija , proizvedena od samog voća, bez dodavanja šećera, etanola i ostalih primjesa, predstavlja jedno od najkvalitetnijih ljutih pića na svijetu uz rijetke vrste čistog, škotskog viskija i francuskih konjaka. To je jedno bogatstvo kojeg mi nismo svjesni i nažalost ne koristimo ga ni blizu onoliko koliko bismo mogli, već zbog kvantiteta nauštrb kvaliteta ugrožavamo i one najkvalitetnije rakije i šansu da stvorimo svjetski poznat brend. Tu smo da kroz predavanja i edukacije, u svim procesima proizvodnje, pakovanja i brendiranja, naučimo naše domaćine da dođu do vrhunskih rezultata, a nakon toga država i lokalna zajednica trebaju kroz propise i podsticaje da daju „vjetar u leđa“ ozbiljnim proizvođačima rakije.

Profesor Nikićević je istakao da je presrećan što će biti predsjednik komisije za ocjenjivanje kvaliteta rakije na festivalu u Ugljeviku i da to vidi kao pokretačku aktivnost za unaprjeđenje ove oblasti. Treba istaći da je predstavnik Agencije imao priliku da degustira rakiju od čiste šljivovice, proizvedene na tradicionalan način od srpskih domaćina iz 1984. i 1964.  godine. Dakle, boca rakije koju je profesor iznio (na slici) i počastio sagovornika je stara preko 45 godina i isto toliko ležala u orahovom buretu sa posebnim buketom postignutim od orahovog drveta. Na aukcijama bi boca ove rakije, prema profesorovim tvrdnjama mogla dostići cijenu i do 5000 eura! Zvuči nevjerovatno ali je istinito, što potvrđuju riječi ovog stručnjaka o bogatstvu koje je tu pred nama. Nadamo se da će ovaj festival postati tradicionalan i na najvišem nivou.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.