Postignut dogovor o otkupu mlijeka

KOZARSKA DUBICA – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je da je sa rukovodstvom “Mlijekoprodukta” iz Kozarske Dubice dogovorena saradnja koja je potrebna da bi ovo preduzeće i ubuduće dalo puni doprinos da mlijeko bude otkupljeno od svih farmera u Srpskoj, te prerađeno i plasirano na tržište u mjeru u kojoj je to moguće.

“Činićemo zajedničke napore da gradimo uslove za osvajanje drugih tržišta i u tom smislu smo već postigli dogovor koji je postojao i ranije, a čije provođenje je potrebno usaglasiti na nivou BiH”, izjavio je Mirjanić.

On je, nakon sastanka sa rukovodstvom preduzeća “Mlijekoprodukt”, potvrdio da je postignut dogovor o načinima na koji će to preduzeće servisirati sve poljoprivredne proizvođače koji proizvode mlijeko na području cijele Republike Srpske i dogovorili naredne mjere u tom smislu.

“Dogovorili smo se da ćemo pomoći u finansiranju tekućih obaveza koje ima `Mlijekoprodukt` kada je riječ o plaćanju mlijeka poljoprivrednim proizvođačima i nabavku repromaterijala za proizvodnju i preradu”, rekao je Mirjanić novinarima u Kozarskoj Dubici.

On je naglasio da “Mlijekoprodukt” predstavlja prerađivački kapacitet u Republici Srpskoj koji ima najveće značenje u pravom smislu te riječi, ne samo zbog snabdijevanja tržišta, već zbog servisiranja brojnih poljoprivrednih proizvođača koji se bave mljekarskom proizvodnjom.

“To je kapacitet na koji je Republika Srpska i ranije računala i na koji i sada i ubuduće računa i daće punu podršku da se taj kapacitet ne samo održi, već da nastavi sa razvojem i širenjem lepeze prerade i povećanjem broja finalnih proizvoda na bazi mlijeka”, naglasio je Mirjanić.

On je potvrdio da ga je rukovodstva “Mlijekoprodukta” danas informisalo da su u preduzeću započeli razvoj novih proizvoda na bazi sirovog mlijeka.

“To je dobra orijentacija i na tome treba insistirati. Mislim da je to korak koji ide u dobrom pravcu i zato će ovo preduzeće imati punu podršku i Ministarstva i Vlade Republike Srpske”, zaključio je Mirjanić.

Marketing menadžer u “Mlijekoproduktu” Vlado Sandić izjavio je da ovo preduzeće i dalje posluje na uobičajen način i otkupljuje mlijeko od proizvođača kao što ga je i ranije otkupljivalo.

“Nadamo se da ćemo zadržati taj otkup na nivou koji smo imali. Potrebna je pomoć institucija u prevladavanju nekih problema, tipa izvoza u zemlje EU i tu očekujemo pomake u toku ove godine”, rekao je Sandić.

On je potvrdio da je u preduzeću u toku razvoj novih proizvodnih linija, ali nije mogao precizirati o kakvim proizvodima je riječ.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *