Povećanje uplate Fondu za zaštitu životne sredine

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Nacrt zakona o izmjenama Zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji kojim se predviđa da se Fondu za zaštitu životne sredine uplaćuje 10 odsto od prikupljenih sredstava za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Do sada je Fondu uplaćivano po tom osnovu pet odsto, a propisano povećanje sredstava za Fond ne utiče na opterećenje krajnjih kupaca električne energije koji plaćaju naknadu, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Izmjenama ovog zakona predviđen je i nastavak obavljanja administrativno-tehničkih i operativnih poslova sistema podsticaja za obnovljive izvore energije na način kako je to i do sada funkcionisalo, to jest poslove operatora sistema podsticaja i dalje će, do donošenja odluke o osnivanju operatora sistema podsticaja, obavljati „Elektroprivreda Republike Srpske“.

Formiranje operatora kao posebne institucije u ovom trenutku bilo bi neekonomično, nefunkcionalno i neracionalno rješenje, prije svega, jer bi iziskivalo velika finansijska sredstva, te predstavljalo povećanje broja javnih ustanova.

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila i Nacrt zakona o transfuzijskoj djelatnosti zbog usklađivanja sa novim preporukama Savjeta Evrope i direktivama EU, praćenja primjene zakona, usklađivanja sa drugim propisima, preciziranja određenih odredaba, te uvažavanja inicijativa pravnih lica i pojedinaca za izmjene i dopune Zakona.

Na sjednici je utvrđen i Nacrt zakona o predškolskom vaspitanju i obrazovanju. Srna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.