“Povrtlarstvo” iz Crnjelova otkupilo 920 tona povrća

Poljoprivredna zadruga „Povrtlarstvo“ iz Crnjelova otkupila je ove godine 920 tona povrća od semberskih povrtlara, kaže za poslovni portal Capital, direktor i vlasnik zadruge Mićo Živić.

 

Živić kaže da je otkupio 220 tona cvekle, 270 tona paprike „babure”, 100 tona paprike „roge”, 120 tona plavog patlidžana, 150 tona kupusa i 60 tona paradajza.

„Najveći podbačaj imali smo sa paprikom „rogom”, jer smo očekivali rod od 1.000 tona. Zbog poplava i djelovanja podzemnih voda rod je desetkovan”.

Ipak, Živić ističe da 920 tona otkupljenog povrća predstavlja 40 odsto planiranih količina povrća, koje je trebalo da isporuči prerađivačima.

Od 136 kooperanata, s kojima je zadruga „Povrtlarstvo” potpisala ugovore o proizvodnji i otkupu povrća, čak njih 50 odsto je pretrpjelo totalnu, stoodstotnu štetu na svojim parcelama. Brodac, Ostojićevo, Balatun, Velino Selo, dio Batkovića i Donje Crnjelovo pretrpjeli su ogromne štete od poplava, dok je naselje Vrulja u Donjem Crnjelovu, sa velikim kompleksima povrća, pretrpjelo štete od podzemnih voda.

Živić kaže da je u 2014. godini povrće plasirao za bijeljinske fabrike „Sava Semberija” i „Natura”, za banjalučku „Vitaminku” i zvornički „Voćar”.Cveklu je izvozio u Sloveniju.

Gotovo sve otkupljene količine povrća su isplaćene povrtlarima, a novi ugovori biće potpisivani početkom februara naredne godine. Prerađivači svake godine iskazuju sve veće potrebe za sirovinama, tako da će ponovo vremenske prilike u najvećoj mjeri diktirati rod i proizvedene količine povrća.

 

Izvor: Capital

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.