Poziv za učešće u AFS programima razmjene

Poziv je otvoren za sve srednjoškolce u Bosni i Hercegovini koji bi željeli živjeti u domaćin porodici i pohađati školu u stranoj zemlji, steći prijatelje iz cijeloga svijeta, te pri tome učiti strani jezik, otkrivati novu kulturu i ujedno otkivati svoju posmatrajući je iz druge perspektive.

 

Oni su spremni upustiti se u interkulturalno iskustvo koje mijenja život i gradi čvrste temelje za budućnost-bilo da se radi o njihovoj akademskoj karijeri, zaposlenju ili jednostavno življenju odgovornog i tolerantnog člana lokalne, ali i globalne društvene zajednice.

Neki od AFS alumnija su i bivši ambasador SAD-a u BiH Patrick S. Moon, direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde, bivši predsjednik Generalne skupštine UN-a Jan Eliasson i mnogi drugi.

AFS je od 1947.godine do danas omugućio da više od 430.000 učenika i mladih osoba odputuje u inostranstvo i doživi iskustva osobnog rasta koja traju kroz cijeli život.

I naredne godine, globalna mreža od 40.000 AFS volontera će raditi sa oko 13.000 učesnika programa iz gotovo 100 zemalja svijeta.

AFS programe u BiH sprovodi Udruženje građana „Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini” sa sjedištem u Sarajevu u saradnji sa AFS Intercultural Programs sa sjedištem u New Yorku i Evropskom federacijom za interkulturalno učenje sa sjedištem u Briselu.

Od osnivanja Udruženja 2002. godine pa do danas, u AFS programima je učestvovalo više od 150 srednjoškolaca iz cijele BiH, a u BiH je ugošćeno 30 učesnika AFS programa iz inostranstva.

Njihova interkulturalna iskustva koja mijenjaju život možete pronaći na web-stranici www.afs.ba, a ovdje izdvajamo par:

„Toliko novih ljudi, toliko novih prijatelja, toliko mogućnosti. Svaki dan je nova avantura i svako jutro se probudim sa osmjehom na licu znajući da je ispred mene izvanredan dan i da ću dosta toga naučiti. Ponosna sam što sam izabrana za prvu AFS predstavnicu BiH u SAD-u i što ću otvoriti put za naredne generacije koje će opravdati moje povjerenje i pokazati našu, moju BiH, u najboljem svjetlu. Ne postoje riječi kojima mogu opisati koliko je i koliko će ova godina utjecati na moj život. Vrijedilo je biti hrabar i krenuti u pustolovinu, jer život doista počinje izlaskom iz svoje sigurne zone.” Lejna iz Sarajeva, učesnica AFS jednogodišnjeg programau SAD-u u šk. 2013/14. godin.

“Živim u malajskoj porodici, ali sam imala priliku da isprobam život i u kineskoj porodici. Živim sa mamom, tatom, starijim bratom i perzijskom mačkom. Mama i tata su neizmjerno brižni. Brat se ponaša zaštitnički prema meni i prihvatio je ulogu starijeg brata. Dali su mi nešto više od kuće, dali su mi dom. Prihvatili su me kao svoje dijete i mlađu sestru. Podsjećaju me da trebam da pokušavam nove stvari i zahvalna sam im na tome.” Lena iz Banjaluke, stipendistkinja i učesnica AFS jednogodišnjeg programa u Maleziji u šk. 2013/14. godini.

AFS programi razmjene u školskoj 2015/16. godini

Srednjoškolci iz Bosne i Hercegovine u školskoj 2015/16. godini mogu učestvovati u AFS jednogodišnjem programu razmjene u jednoj od 30 zemalja svijeta ili u AFS tromjesečnom programu (ECTP-European Citizenship Trimester Programme) s fokusom na evropsko građanstvo i Evropsku uniju u jednoj od 15 zemalja Evrope.

Oba programa počinju u julu, avgustu ili septembru, zavisno od destinacije. Učesnici tokom oba programa žive u domaćin porodici, pohađaju lokalnu srednju školu, te učestvuju u orijentacionim aktivnostima i drugim događajima koje organizuje AFS domaćin organizacija.

Tromjesečni program se završava u prvoj sedmici decembra petodnevnim seminarom u Briselu tokom kog učesnici imaju priliku naučiti više o institucijama EU, evropskom i aktivnom građanstvu, posjetiti Parlament EU i/ili Vijeće Evrope i družiti se sa oko 250 učesnika programa iz cijele Evrope. Jednogodišnji program se završava u junu ili julu naredne godine.

Stipendije

Svake godine se nastoji obezbijediti što veći broj djelimičnih i punih stipendija za srednjoškolce iz BiH, a kako bi što više učenika dobilo priliku doživjeti AFS iskustvo interkulturalnog učenja. Trenutno je objavljena jedna puna stipendija za učešće u AFS jednogodišnjem programu u Italiji kog je osigurala Intesa Sanpaolo Banka BiH, a u narednom periodu će na web-stranici biti redovno objavljivane i ostale stipendije. Prijava za dodjelu stipendije se vrši označavanjem predviđenog mjesta u općem prijavnom formularu za učešće u programu. Zavisno od uvjeta stipendije, moguće je da će se od učenika tražiti i dodatni dokumenti.

Uslovi i način prijave

Opšti uslovi za prijavu za učešće u AFS programima razmjene srednjoškolaca su:

– da učenik trenutno pohađa srednju školu na području BiH;
– da učenik ima prebivalište na području BiH;
– da ima odlične ili prosječne ocjene;
– da zadovoljava posebne uslove prijave za učešće određene od strane domaćin zemlje (npr. poznavanje jezika, dobna granica i slično);
– da blagovremeno pošalje kompletnu prijavnu dokumentaciju na adresu navedenu u prijavnom formularu.

Posjetite www.afs.ba, pišite na info-bih@afs.org ili pozovite 033 974 606 radnim danima od 12 do 14h za više informacija.

Rok za prijavu je 21.12.2014. godine.

 

 

Izvor: Bijeljina Danas

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.