Održano predavanje u okviru projekta USAID-a “Pro-budućnost”.

25022015pravoslParoh ugljevički protojerej-stavrofor Mićo Pajkanović  na predavanju u hramu Svete Petke Paraskeve u Ugljeviku 25.februara 2015. godine  upoznao je  učenike islamske vjeroispovijesti iz susjedne opštine Teočak, kao i mlade pravoslavce iz Ugljevika, o osnovama pravoslavlja.
Predavanje je održano u okviru projekta USAID-a “Pro-budućnost”.
Stručni savjetnik u Međureligijskom vijeću BiH Igor Kožemjakin rekao je da su ovim projektom koji implementira Katolička humanitarna organizacija CRS sa mnogobrojnim partnerima, kao i Međureligijskim vijećem, djeci iz opština Teočak i Ugljevik približeni osnovi dvije religije i vjerski objekti.
“Cilj ovog projekta jeste da se `razbiju` predrasude o religijama i vjerama kako bismo gradili saradnju mladih ljudi”, rekao je Kožemjakin i dodao da se odnos i tolerancija među mladima u BiH razlikuje od područja do područja.
On je naveo da nepovjerenje među mladima najviše postoji u mjestima u kojima je bilo “strašnih sukoba”.
“Upoznavajući jedni druge putem ovog projekta, situacija se poboljšava i sve više se uočavaju zajedničke stvari na kojima i treba graditi budućnost”, rekao je Kožemjakin novinarima u Ugljeviku.
On je istakao da je u projektu “Pro-budućnost” zastupljeno 30 opština u BiH, odnosno 15 parova opština, koje međusobno sarađuju, te da je današnji susret mladih prva akcija Dana otvorenih vrata, što je potprojekat “Pro-budućnosti”.
Učenik iz Teočaka Omer Muminović prvi put je posjetio Ugljevik i, prema njegovim riječima, prvi put se susreće sa pravoslavnim ustanovama i ljudima ove religije.
“Svi imamo određene predrasude o određenim vjerama, ali danas poslije obilaska i posjete pravoslavnom hramu, mogu istaći da sam uživao u predavanju sveštenika”, rekao je Muminović.
Nakon posjete pravoslavnom hramu, učenici iz Teočaka i Ugljevika uputili su se u susjedne Janjare gdje su posjetili  džamiju Hadži-DŽanina i gdje  im  je imam Damir Čokić održao predavanje o islamskoj vjeri i njenom stavu prema miru i prema drugim ljudima.
Nakon posjete Janjarima, učenici su  u Teočaku prisustvovati zajedničkom ručku koji je za njih pripremilo Udruženje žena “Teočak”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *