Predloženo proširenje transportne mreže

Na inicijativu Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, predstavnik BiH u Upravnom odboru Sveobuhvatne regionalne transportne mreže za jugoistočnu Evropu uputio je prijedlog za proširenje ove mreže za dva transportna pravca u Republici Srpskoj.

U Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske Srni je rečeno da je zatraženo proširenje SITO mreže na željeznički pravac: Dobrljin – Novi Grad – Banjaluka – Doboj – Tuzla – Zvornik – granica sa Srbijom, te na drumski pravac Novi Grad – Prijedor – Banjaluka – Prnjavor – Doboj.

“Ovi pravci imaju za cilj poboljšanje veza Republike Srpske sa zemljama u okruženju, kao i podizanje nivoa kvaliteta usluga u transportu”, navode u resornom ministarstvu.

U Ministarstvu podsjećaju da je Vlada Republike Srpske na posljednjoj sjednici usvojila zaključak kojim se ističe značaj aktivnosti na proširenju SITO mreže.

Regionalna organizacija SITO ranije je odredila sveobuhvatnu transportnu mrežu jugoistočne Evrope koja treba da predstavlja osnovne saobraćajne koridore, rute i druge saobraćajne objekte značajne za međunarodni i regionalni transport.

Ova mreža se nameće kao eliminatorni uslov za bilo kakav oblik pomoći, pa čak i za kreditiranje projekata od finansijskih institucija EU i drugih međunarodnih finansijskih institucija.

U ovu mrežu u Republici Srpskoj trenutno su uključena dva željeznička pravca Banjaluka – Doboj i Doboj – Šamac, te drumski pravci Doboj – Šamac, Gradiška – Banjaluka – granica sa FBiH, Istočno Sarajevo – Foča – Hum (granica sa Crnom Gorom), te Istočno Sarajevo – Sokolac – Višegrad – Vardište.

Prema navodima Ministarstva saobraćaja i veza Srpske, ovo predstavlja veliki problem za razvoj transportne infrastrukture u Republici Srpskoj, budući da neki od ključnih saobraćajnih objekata nisu uvršteni u navedenu mrežu, što stvara probleme u obezbjeđenju finansiranja za projekte izgradnje, unapređenja i održavanja saobraćajnih objekata koji nisu na SITO mreži.

Predstavnici Republike Srpske godinama su izražavali nezadovoljstvo zbog takve situacije i zahtijevali modifikaciju SITO mreže, obraćajući se Ministarstvu komunikacija i transporta BiH, kao i predstavnicima Evropske komisije i SITO Sekretarijatu, ali takve inicijative nisu imale odjeka u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH koje može zvanično pokrenuti takvu inicijativu.

U Ministarstvu saobraćaja i veza ističu da se Republika Srpska nakon dužeg vremena izborila za priliku da članovima upravnog odbora SITO predstavi probleme koje za razvoj saobraćajne infrastrukture u Srpskoj predstavlja postojeći oblik SITO mreže, a članovi Upravnog odbora, kao i predstavnici relevantnih tijela EU izrazili su razumijevanje i podršku za razmatranje inicijative za unapređenje SITO mreže.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.