Predstavnik Evropske unije posjetio Omladinski centar “Vermont”

BRČKO – vermontTrud i zalaganje koje OC „Vermont“ već 21 godinu daje mladima i za mlade prepoznao je i  predstavnik Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje, gospodin Michael A. Rupp, koji juče u okviru posjete na terenu iskazao interes da razgovara sa uposenicima i volontrima OC „Vermont“, te pobliže upozna sa aktuelnim programskim i projektnim aktivnostima i inicijativama. vermont2Delegaciju su pored gospodina Rupp-a činili predstavnici Delegacije EU u BiH, Maja Stojanović, Goga Slavomir,  Mikko Väyrynen, te Naštaća Malinić, predstavnica Regionalnog ureda EU u Brčko distriktu BiH. Ovaj informativni skup organizovan je sa ciljem razmjene mišljenja sa volonterima našeg centra o ciljevima i prednostima Evropske unije, te Evropskih integracija uopšte.

 

Slađana Birčaković, Šef operativnog poslovanja OC „Vermont“, u uvodnom obraćanju prezentovala je najznačajnije aktivnosti centra, te u fokus aktuelnog djelovanja stavila unapređenje socijalno-ekonomskog statusa mladih kroz edukaciju, multisektorsku saradnju i zapošljavanje; antikoruptivnu kampanju koja se inicirana od straane civilnog sektora provdi pod sloganom „Stop korupciji“ te akcijama pomoći i podrške porodicama poplavljenih područja, rad na sanaciji štete prouzrokovane majskim poplavama, te ublažavanju trauma najmlađih, uzrokovanim poplavama kroz aktivnosti Dječijeg kutka.

 

Nakon gospođice Birčaković, riječ je dobio predstavnik Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje, gospodin Rupp koji je ukratko istakao prednosti  i prilike koje ovo jedinstveno tržište putem sistema unificiranih zakona, primjenjivih u svim državama članicama, garantuje slobodan protok ljudi, roba, usluga i kapitala. Najkonstruktivniji dio sastanka uslijedio je kroz interaktivnu diskusiju gdje su volonteri OC „Vermont“ dobili priliku da istaknu svoje mišljenje vezano za zakone i procedure, te sistem funkcionalnog organizovanja i djelovanja unije kao takve. Mladi su najviše pažnje dali obrazovanju i pitanjima koja se tiču međunaradnog priznavanje univerzitetskih diploma stečenih u BiH, te samim prilikama za zapošljavanje u zemljama i institucijama Evropske unije. Ukazana je manjkavost bosanskohercegovačkog sistema obrazovanja na svim nivoima i u tom pogledu ne pripremljenost mladog čovjeka,  ne konkurentnog za evropsko tržište rada.

 

„Evropska unija nije tu samo za politiku nego i za mlade ljude koji su spremni raditi i koji misle svojom glavom.“ – rekao je gospodin Rupp, zaključivši sastanak sa mladima i uposlenicima OC „Vermont“.  Naš centar od osnivanja do danas okuplja i podržava takve mlade ljude, te kroz različite aktivnosti nadograđuje njihova znanja i vještine, i kanališe  energiju u željenom pravcu, a posjeta ovog nivoa samo je još jedan dokaz da radimo prave stvari na pravi način.

 

BUDITE DIO NAS!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.